Argentína zobrala licenciu americkej banke

Argentína zrušila povolenie na prevádzku činnosti v krajine americkému finančnému domu Bank of New York (BNY) Mellon.

26.08.2014 21:24
debata (13)

Banka na príkaz amerického súdu nedávno zablokovala splátku argentínskeho dlhu. Zohrala významnú úlohu v spore, ktorý Argentínu v júli dostal do platobnej neschopnosti. Oznámila to v utorok argentínska vláda.

Podľa šéfa argentínskej vlády Jorgeho Capitaniche si finančný dom neplnil povinnosti ako správca niektorých argentínskych vládnych dlhopisov a centrálna banka zrušila povolenie BNY „pre zastúpenie v Argentíne“. Banková spoločnosť podľa agentúry AP odmietla vyjadrenie vlády komentovať.

BNY Mellon pôsobí ako finančný sprostredkovateľ medzi Buenos Aires a jeho veriteľmi. Banka v júni poslúchla príkaz amerického súdu a zablokovala platbu vo výške 539 miliónov dolárov z dlhu, ktorý bol reštrukturalizovaný po štátnom bankrote Argentíny z roku 2002. Argentína podľa amerického súdu nemôže platbu vykonať, kým sa nedohodne na podmienkach platieb so skupinou amerických hedgeových fondov, ktoré podmienky reštrukturalizácie odmietli a požadujú úhrady splátok v plnej výške.

Rozhodnutie viedlo k tomu, že Argentína sa druhýkrát po takmer 13 rokoch ocitla v platobnej neschopnosti. Krajina teraz plánuje, že BNY Mellon pri spravovaní dlhopisov nahradí argentínskou štátnu bankou Banco de la Nación, na ktorú sa nebude vzťahovať právomoc amerických súdov.

Podľa amerického súdu je tento plán nezákonný. Argentínski zákonodarcovia by sa príslušným návrhom zákona mali zaoberať v stredu, napísala agentúra Reuters.

Problémy s dlhmi si vyberajú daň okrem iného na argentínskom pese (ARS), ktoré v utorok na čiernom trhu kleslo na rekordné minimum 14,05 ARS za dolár.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Argentína