Ceny palív drží v ruke Ukrajina

Slovensko môže ročne prísť až o sto miliónov eur v prípade, ak by sa Ukrajina rozhodla zastaviť prepravu ruskej ropy cez svoje územie.

25.08.2014 16:21 , aktualizované: 21:00
Transpetrol, Slovnaft, Világi, Krivosudský Foto: ,
Šéfovia Slovnaftu a Transpetrolu Oszkár Világi (vľavo) a Ivan Krivosudský rokovali v pondelok 25. augusta 2014 s predstaviteľmi slovenskej vlády o situácii na Ukrajine a jej možných vplyvoch na prepravu ropy.
debata (14)

Alternatívna preprava čierneho zlata prostredníctvom ropovodu Adria z Chorvátska cez Maďarsko na Slovensko by totiž bola oveľa drahšia. Vodiči na Slovensku by zmenu prepravnej trasy pocítili na vyšších cenách palív.

Ukrajinský parlament schválil ešte pred dvoma týždňami možnosť zastavenia prepravy ruských surovín cez svoje územie, aj keď ukrajinská vláda neskôr deklarovala, že Slovensku zákonom neublíži.

Ukrajinské sankcie sú reakciou na postoj Ruska k ukrajinskej kríze. Ekonomické sankcie voči Rusku prijala aj EÚ. Rusko reagovalo odvetnými sankciami v potravinárstve. Slovenská vláda aj energetické fi rmy sa na riziko zastavenia dodávok ropy, ale aj plynu z Ukrajiny pripravujú.

„Ak si niekto myslel, že sankcie budú bolieť len jednu stranu, tak sa veľmi mýlil. Ten bumerang sa vrátil a dobre nás trafi l do hlavy. Ak by sme brali ropu cez Adriu, tak sa to riadne predraží a hovorí sa o sume plus sto miliónov eur,“ povedal v pondelok premiér Robert Fico.

Predseda predstavenstva Transpetrolu Ivan Krivosudský

Dopravná cesta cez Adriu by bola drahšia pre nutné investície. „To vytvorí tlak na zvyšovanie cien pohonných hmôt na Slovensku. Zároveň štátny rozpočet bude musieť počítať s výpadkami z príjmu za prepravu ropy,“ dodal Fico.

Jediným prepravcom ropy na Slovensku je štátny Transpetrol, ktorý mal vlani tržby 56,9 milióna eur a zisk niečo nad 9 miliónov eur. V prípade prerušenia dodávok ropy z Ukrajiny má Slovensko pre svojich obyvateľov vytvorené zásoby na obdobie 200 dní. Ak by sa núdzové zásoby ropy využili aj pre potreby firiem, Slovensko vydrží bez dodávok ropy 97 dní.

„Na našom území sme schopní spustiť Adriu v priebehu siedmich dní,“ uviedol Ivan Krivosudský, riaditeľ Transpetrolu. V súčasnosti sa cez Adriu dajú prepraviť „len“ tri milióny ton ropy za rok, čo je približne polovica potreby Slovenska.

„Na maďarskej strane prebieha rekonštrukcia ropovodu s tým, že šesť miliónov ton ročne bude ropovod schopný prepraviť koncom novembra,“ dodal Krivosudský.

Transpetrol prepraví ropovodom Družba vedúcim cez Ukrajinu ročne 11 miliónov ton ropy. Na Slovensku sa spotrebuje šesť miliónov a zvyšných päť putuje do českých, ale aj maďarských rafinérií. V prípade plynu sú už reverzné potrubia z Česka a Rakúska plne pripravené, a tak, aby prípadné zastavenie prepravy cez Ukrajinu netlačilo ceny smerom nahor. Ohrozený však môže byť plán vlády znížiť ceny plynu pre domácnosti o 10 percent v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

V súčasnosti na Ukrajinu prúdi len plyn určený zákazníkom v Európskej únii. Gazprom totiž Ukrajine po vyostrení konfliktu s Ruskom zdvihol cenu za tisíc kubíkov plynu z 200 na 485 dolárov. Na porovnanie, štáty Európskej únie platia približne 350 dolárov za tisíc kubíkov. Ukrajinci zvýšenú cenu platiť odmietli. Tým však nedostatočne plnia svoje zásobníky, čo sa v zime môže prejaviť na poklese tlaku v tranzitných potrubiach. Ukrajina najnovšie vyzvala Rusko, aby sa našla kompromisná cena plynu, rokovania sa však zatiaľ ďalej nepohli.

Denník Pravda - elektronický archív denníka Pravda - e.Pravda.sk

Agentúrne informácie boli nahradené redakčným článkom.

Fico očakáva od Ukrajiny zodpovedné správanie

Ak sa Ukrajina rozhodne zastaviť dodávky ropy na Slovensko, mali by sa podľa predsedu vlády slovenskí motoristi pripraviť na zvyšovanie cien pohonných látok. "Zastavenie dodávok ropy z Ukrajiny by znamenalo tlak na ich ceny,“ konštatoval Fico. Pri ropnej kríze by Slovensko ako štát stratilo podľa neho nemálo finančných prostriedkov, keďže ropa z ropovodu Adria by bola drahšia a zastavil by sa aj hlavný biznis Transpetrolu, teda dodávka komodity ďalej na západ.

„Myslíme si, že akékoľvek rozhodnutie Ukrajiny obmedziť dodávky ropy alebo plynu cez Ukrajinu by poškodilo naše národné záujmy. Očakávame, že sa Ukrajina bude správať zodpovedne voči členským štátom EÚ, s ktorou podpísala asociačnú dohodu,“ povedal Fico.

„Toto je typický príklad toho, že ak by Ukrajina využila sankčný systém, znamenalo by to tlak na ceny palív. To je dôsledok sankcií, o ktorých mnohí hovoria, že sú potrebné. Ja hovorím, že je to hlúposť,“ povedal Fico, ktorý už skôr kritizoval sankcie, ktoré na seba vzájomne uvalili Európska únia a Rusko v súvislosti s vojenským konfliktom na východe Ukrajiny.

(SITA, ČTK)

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Transpetrol #Ukrajina