Ceny pohonných hmôt dosiahli nateraz dno

Trojmesačný postupný pokles cien pohonných hmôt sa blíži ku koncu. Cenu ropy totiž začína v posledných dňoch tlačiť nahor oslabujúce euro a pokles ropných zásob v USA. Výraznejšie zlacnenie palív môže nastať len v prípade upokojenia situácie na Blízkom východe a Ukrajine.

25.08.2014 09:30
debata

„V najbližšom období očakávame stagnáciu, prípadne mierny rast cien ropy,“ povedal Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum. Priemerné ceny pohonných hmôt na Slovensku tak zrejme ostanú na úrovni 1,48 eura za liter benzínu Natural 95 a 1,35 eura za liter nafty. „Ceny palív by sa výraznejšie od tých súčasných na trhu meniť nemali,“ uviedol aj Marek Senkovič, hlavný ekonóm Slovnaftu.

Cena ropy na svetových trhoch v uplynulých týždňoch poklesla a v súčasnosti je pod 103 dolármi za barel. Londýnska ropa Brent je dokonca najlacnejšia od júna minulého roku. „Dôvodom sú prognózy zníženia tempa rastu spotreby a nenaplnenie obáv zo zmenšenia ruského aj irackého exportu,“ priblížil Tomčiak. "Cena ropy môže rásť v prípade prepadu zásob v USA. Momentálne sú najnižšie za niekoľko rokov. Ich ďalší pokles by mohol odštartovať špekulatívne nákupy,“ uviedol Tomčiak. Dramatické zdražovanie pohonných hmôt analytik napriek tomu neočakáva.

Súčasný konflikt na Ukrajine nemá priamo žiadny vplyv na ceny čierneho zlata na svetových trhoch. Cez Ukrajinu totiž vedie len ropovod Družba, ktorý slúži na zásobovanie Slovenska, Česka a Maďarska. „Objem prepravenej ropy je príliš malý na to, aby ovplyvnil ceny ropy na svetových trhoch,“ priblížil Senkovič. Posledné tri roky cez slovenskú časť ropovodu Družba preteká „len“ 11 miliónov ton ropy za rok, aj keď celková kapacita potrubia je až 20 miliónov ton.

Rafinéria Slovnaft je dominantným dodávateľom pohonných hmôt pre slovenský trh. Na výrobu palív potrebuje z Ruska bezproblémové dodávky ropy aj plynu. Bez dostatku plynu totiž Slovnaft nie je schopný vyrobiť vodík potrebný na ďalšie spracovanie ropy. Podľa premiéra Roberta Fica je Slovensko pripravené v prípade prerušenia dodávok z Ukrajiny doviesť dostatok plynu reverzným tokom z Rakúska a Česka. Strategické zásoby ropy zas postačujú podľa Správy štátnych hmotných rezerv na 97 dní, počas ktorých by Slovnaft vedel rozbehnúť alternatívnu dopravu ropy. Čierne zlato by sa cez Čierne more mohlo prepraviť tankermi a po prečerpaní v Chorvátsku do ropovodu Adria by sa na Slovensko dostalo zo susedného Maďarska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa