Čína vytvorila fond na podporu leteckého priemyslu

Čína založila investičný fond s kapitálom v objeme 20 miliárd jüanov, ktorým chce podporovať odvetvie civilného letectva.

25.08.2014 09:26
debata (6)

To v druhej najväčšej svetovej ekonomike zažíva rýchly rast. Informovala o tom podľa agentúry Reuters miestne médiá.

Z fondu by sa mali financovať nové letiská, ekonomické zóny pre leteckú dopravu, projekty spojené s nákladnou a všeobecnou leteckou prepravou alebo nízkonákladoví leteckí prepravcovia, napísal denník China Securities Journal.

Do leteckého priemyslu Peking masívne investoval aj v poslednej rokoch, aby sa vyrovnal s rýchlo rastúcim dopytom po tomto spôsobe prepravy. Na rýchlosti naberá aj tempo výstavby letísk. Len na juhu Pekingu sa stavia letisko za 14 miliárd dolárov.

Ekonomické zóny pre letecký priemysel zriadilo 62 miest v krajine. Prevádzky v nich majú výrobcovia lietadiel, dodávatelia alebo prepravné spoločnosti. Na registráciu medzitým čaká viac ako stovka novo založených leteckých spoločností. V tomto roku navyše začali fungovať dve nové nízkonákladové aerolinky.

Nový investičný fond z jednej pätiny ovláda Capital Airports Holding, materská firma čínskych aeroliniek Hainan Airlines Company, ktorá spravuje hlavné medzinárodné letisko v Pekingu. Zvyšok má v rukách niekoľko investičných spoločností.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #aerolinky