Čína chystá vlastný operačný systém pre počítače a mobily

Čína by mohla mať do októbra kvalitný operačný systém z domácich zdrojov pre počítače a mobilné prístroje.

25.08.2014 07:14
debata (4)

Nový softvér má byť schopný konkurovať systémom amerických spoločností Microsoft, Google a Apple, oznámila v nedeľu čínska štátna tlačová agentúra Nová Čína.

V dôsledku série sporov na poli počítačovej bezpečnosti sa počítačové technológie stali jedným zo zdrojov napätia medzi Čínou a USA. Čína teraz pomáha domácemu počítačovému sektoru vyrovnať sa dovážanými systémami, ako sú Windows od Microsoftu, ktoré dominujú na trhu osobných počítačov, a Androidu od spoločnosti Google, ktorý prevláda u inteligentných telefónov a tabletov.

Domáci operačný systém sa objaví najskôr na stolových počítačoch, neskôr príde na rad softvér pre smartfóny a ďalšie mobilné prístroje. Agentúra to uviedla s odvolaním sa na Ni Kuang-nana, ktorý riadi štátom podporovanú vývojársku skupinu, založenú tento rok v marci.

„Dúfame, že uvedieme čínsky operačný systém na trh do októbra,“ povedal Ni. Nový softvér bude podľa neho schopný nahradiť operačné systémy na stolových počítačoch počas jedného až dvoch rokov a u mobilných zariadení v priebehu troch až piatich rokov. Niekoľko čínskych operačných systémov už existuje, medzi nimi a systémami etablovaných amerických firiem zíva veľká priepasť, povedal Ni.

Čína v máji zakázala štátnym úradom používať najnovšiu systém Microsoftu Windows 8 a firmu vyšetruje pre podozrenie z porušovania protimonopolných zákonov. Podľa agentúry Reuters to vyvolalo v odvetví obavy, že Čína tým chce chrániť domáce technologické firmy vyvíjajúce vlastné systémy.

Peking sa tiež negatívne vyjadruje na adresu spoločnosti Google, ktorej systém Android podľa čínskych vládcov ovláda príliš veľké množstvo inteligentných telefónov v Číne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #mobil #smartfón #internet