Ukrajinské podniky stále čulo pracujú pre ruskú armádu

Hoci na východe Ukrajiny pokračuje ozbrojený konflikt s proruskými separatistami, ukrajinské továrne stále vyrábajú vojenskú techniku pre ruskú armádu, napríklad lodné a letecké motory či tankové diely.

21.08.2014 09:40
rusko, vojsko, armáda, moskva Foto: ,
Okázalá vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve.
debata (56)

Ukrajinské úrady by tento vývoz chceli prerušiť, ale nemajú šancu. Desaťtisíce ľudí by v takom prípade okamžite prišli o prácu, napísal vo štvrtok poľský denník Gazeta Wyborcza na svojom webe.

Firma Motor Sič zo Záporožia je jedným z najväčších výrobcov turbohriadeľových motorov (do vrtuľníkov) na svete. V meste so 770 000 obyvateľmi sa život doslova točí okolo podniku. Firma má vlastnú električkovú linku, nemocnice i rekreačné zariadenia pre zamestnancov. Aj hlavná ulica sa volá „výrobcov motorov“. S tým sa môže stotožniť aj viac ako 27 000 zamestnancov spoločnosti na všetkých stupňoch výroby, od projektu až po nakladanie hotových výrobkov do špeciálnych vagónov. Problém tkvie v tom, že vlaky vždy idú len na východ. Odberateľom prakticky celej výroby v Záporoží – asi 300 až 350 motorov ročne – je ruská armáda.

Podobne do Ruska jazdia nákladné vlaky aj z ďalších priemyselných miest na Ukrajine, ktoré dodávajú vojskám susedného štátu lodné motory, tankové diely, navádzacie systémy či súčiastky pre balistické rakety SS-18 Satan, ktoré sú nosičmi jadrových hlavíc. Tento vývoz neprerušila ani ruská anexia Kryme, ani podpora separatistov.

O tomto stave dobre vedia noví ukrajinskí vodcovia, ktorí pri prevzatí moci sľubovali, že s týmto vývozom skoncujú. Prezident Petro Porošenko v júni vydal osobitné dekrét nariaďujúci prerušiť predaj zbraní Ruska. Ale ani robotníci, ani riaditelia fabrík ho nehodlajú vypočuť. „Neboli sme oficiálne informovaní, aby sme ukončili vývoz,“ vysvetľovali vedúci menších podnikov hneď po nariadení.

Predstavitelia gigantického podniku zo Záporožia sú konkrétnejšie. „Závisíme od Ruska,“ hovorí na rovinu podnikový hovorca. „Vodcovia v Kyjeve si myslia, že národné záujmy sú dôležitejšie ako ekonomika. Nech to povedia nezamestnaným,“ hovorí a dodáva, že „sme tiež vlastenci, ale ľudia v Záporoží majú vlastnú stranu – stranu Motor Sič“.

To, že si zbrojovky trúfajú riadiť sa vlastnou politikou, sa kyjevským politikom nepáči. „Treba to nazvať pravým menom: pracujú pre nepriateľa. Je to absurdné,“ tvrdí jeden z vysoko postavených politikov v ukrajinskej vláde. Pripúšťa ale, že rozhodnutie o ukončení exportu do Ruska bude znamenať „zánik tovární a závodov“.

K prerušeniu vývozu však môže dôjsť z úplne iného dôvodu, než je tlak ukrajinských úradov. Predaj ukrajinských súčiastok a vojenského zariadenia je citlivá vec aj na druhej strane hraníc. Od zvrhnutia prezidenta Viktora Janukovyča začala Moskva vypracovávať stále konkrétnejšie plány, ako sa zbaviť závislosti od ukrajinských dodávok.

„Je to kľúč k hospodárskej a vojenskej bezpečnosti Ruska i k našej technologickej nezávislosti,“ vyhlásil minulý mesiac prezident Vladimir Putin. Prisľúbil počas troch rokov napumpovať miliardy rubľov zo štátnej pokladnice do ruských tovární, aby boli schopné nahradiť ukrajinské kapacity.

Svojmu šéfovi pritakáva vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý má na starosti zbrojný priemysel. „Vypovedanie kontraktov s Ukrajinou je vlastenecký krok, ktorý sme mali urobiť už dávno. Postihne to hlavne Ukrajinu,“ tvrdí.

Až doteraz boli ukrajinské firmy jednou z kľúčových súčastí miliardových investícií Kremľa do modernizácie ruskej armády. Experti odhadujú, že hodnota tohto ukrajinského vývozu dosahuje takmer miliardu dolárov ročne. Ukrajina je ôsmy najväčší vývozca zbraní na svete a 70 percent jej vývozu mieri do Ruska.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina