Hrivna je pod tlakom, Kyjev prikázal predávať devízy len doma

Ukrajinská centrálna banka v stredu nariadila firmám v krajine, aby všetky svoje devízové ​​príjmy predávali na domácom trhu.

21.08.2014 08:55
debata (6)

Doteraz museli podniky predávať doma 50 percent príjmov v cudzích menách. Kyjev sa tým pokúša zmierniť tlak hospodárskej krízy a bojov na východe krajiny na ukrajinskú menu.

Kurz hrivny sa teraz pohybuje v blízkosti rekordného minima 13,70 za dolár, na ktorý prvýkrát klesol v polovici apríla po vyhlásení separatistických „ľudových republík“ vo východných oblastiach. Minulý týždeň guvernérka centrálnej banky Valerija Hontarevová hovorila o „panike“ na menovom trhu.

Rozhodnutie zvýšiť povinný predaj devíz na sto percent bolo prijaté „vzhľadom k ekonomickým problémom spojeným s protiteroris­tickou operáciou na Ukrajine… a za účelom regulácie devízového trhu“, uviedla banka podľa agentúry Reuters. Nariadenie platí do 21. novembra, centrálna banka však podobné regulácie v minulých krízových obdobiach často predlžovala.

Banky na Ukrajine budú musieť predávať devízy ešte v ten deň, keď ich kúpia od firiem, uviedla centrálna banka.

Ukrajinská ekonomika a hrivna sú pod silným tlakom od konca minulého roka najprv pre politické otrasy v Kyjeve a teraz v dôsledku bojov medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami na priemyselnom východe krajiny. Tam muselo veľa podnikov zastaviť prevádzku a priemyselná výroba v krajine v posledných mesiacoch prudko klesá.

Medziročný pokles ukrajinskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku prehĺbil na 4,7 percenta z 1,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Hroziaci kolaps ekonomiky má odvrátiť finančná pomoc Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý koncom apríla schválil dvojročný program pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov. Ukrajina zatiaľ v rámci tohto programu dostala zhruba 3,2 miliardy dolárov, ktoré posilnili devízové ​​rezervy krajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina #hrivna