Vojna Ukrajinu vyčerpáva, reformy stoja, priznáva Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu priznal, že hospodárstvo krajiny sa oslabuje každým ďalším dňom.

20.08.2014 18:07
debata (24)

Ukrajinu podľa jeho slov vyčerpáva boj s proruskými povstalcami na východe krajiny, čo znemožňuje realizáciu reforiem požadovaných MMF výmenou za v máji schválenú finančnú pomoc.

Tá pre dlhodobo upadajúcu ekonomiku postsovietskej krajiny dosahuje celkovú výšku 17 mld. USD. Jaceňuk na stredajšom zasadnutí vlády taktiež skonštatoval, že „Rusko už vie“, že znovuvybudovanie doneckého regiónu, kde sa sústredí priemyselná výroba a ťažba nerastných surovín, bude stáť nie milióny, ale miliardy hrivien, v prepočte desiatky miliónov eur.

Poukázal pritom na podľa jeho slov zámerné ničenie baní, elektrární a dopravnej infraštruktúry povstalcami s cieľom poškodiť ukrajinskú ekonomiku. Predseda dočasnej vlády však zároveň dodal, že investori v dlhodobom horizonte veria v obnovu hospodárskej sily a návrat mieru na Ukrajine.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina