Rusi zvážia podporu padajúceho automobilového trhu

Ruská vláda zváži opatrenia na podporu domáceho automobilového trhu. Informoval o tom v utorok podľa tamojších médií ruský premiér Dmitrij Medvedev.

19.08.2014 14:47
debata (1)

Dopyt po autách tlačí nadol ukrajinská kríza, ktorá má hlavný podiel na prudkom spomalení rastu ruskej ekonomiky a poklesu kurzu rubľa.

„Budeme samozrejme premýšľať o tom, ako tento trh podporiť,“ citovala premiéra agentúra Interfax. Medvedev vraj tiež uviedol, že chce potenciálne opatrenia prerokovať s ministerstvami hospodárstva a priemyslu.

Ruský denník Vedomosti tento týždeň informoval, že Rusko by mohlo zakázať dovoz áut zo západných krajín, ak Spojené štáty a Európska únia uvalí ďalšie sankcie na Moskvu. Prípadné embargo by sa vraj netýkalo produkcie zahraničných automobiliek na území Ruska.

Podnikateľská asociácia AEB minulý týždeň oznámila, že tempo medziročného poklesu predaja nových osobných automobilov na ruskom trhu v júli zrýchlilo na 23 percent z júnových 17 percent.

Poradenská spoločnosť Pricewaterhou­seCoopers (PwC) minulý týždeň predpovedala, že ruský automobilový trh sa v celom tomto roku prepadne o osem až 12 percent. Zhoršila tak svoju januárovú prognózu, ktorá počítala s trojpercentným poklesom.

Slabá domáca mena v Rusku zvyšuje ceny automobilov a automobilových súčiastok dovážaných zo zahraničia. Navyše stúpli aj úroky pri úveroch na automobily, pretože ruská centrálna banka pre stúpajúcu infláciu a odliv kapitálu spôsobený ukrajinskou krízou opakovane zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky #sankcie