V Rusku rastú veľkoobchodné ceny, tlačia ich hore sankcie

Napriek uisťovaniu Kremľa o tom, že sankcie vyhlásené Ruskom proti západným štátom neovplyvnia cenovú hladinu tovarov na ruskom trhu, začali v Moskve aj v ruských regiónoch rásť veľkoobchodné ceny. Napísal to v utorok ruský denník Kommersant.

19.08.2014 13:22
debata (6)

Kým v hlavnom meste sa ceny zvýšili len mierne, na Ďalekom východe podľa denníka zaznamenali skokový nárast o desiatky percent.

V Prímorskom kraji a na Sachaline po zavedení ruských sankcií prudko stúpli veľkoobchodné ceny mliečnych výrobkov, mäsa, ovocia a zeleniny, napísal ruský denník. Rast cien zasiahol aj maloobchod, ceny v obchodoch sa v priemere zdvihli o tri percentá, u niektorých druhov tovaru ale až o 60 percent.

Ruská obchodná inšpekcia sa snaží cenovú hladinu dôsledne kontrolovať, ale v zásobovaní niektorými druhmi potravín je situácia ťažká, priznáva ruská tlač. Denník Vedomosti napísal, že produkcia rybích konzerv je v Rusku z 95 percent závislá na dovoze surovín z Nórska. Túto krajinu ale Rusko vystavilo sankciám, a dovozcovia sa teraz údajne snaží dojednať dodávky z Argentíny alebo Čile.

V hlavnom meste podľa Kommersantu obchodná inšpekcia kontroluje ceny denne. Dramatický rast cien alebo nedostatok niektorých potravín kontrolóri nezaznamenali. Od vyhlásenia ruských sankcií sa ale zvýšila cena mäsa dodávaného k druhotnému spracovaniu. Očakáva sa, že s blížiacou sa zimou zdražie mlieko a mliečne výrobky.

Ruské ministerstvo obchodu podľa Kommersantu zaznamenáva prípady, keď sa európski vývozcovia snažia preniknúť na ruský trh cez tretie krajiny. Opakovane vraj bolo zistené, že turecké, srbské či dokonca zimbabwianske potravinárske tovary dovezené z Bieloruska pochádzajú v skutočnosti z Poľska, Slovinska, Holandska alebo Litvy, teda zo štátov EÚ vystavených sankciám.

Ruské banky zároveň pociťujú nedostatok dolárov, pretože sankcie EÚ a USA im zablokovali prísun americkej meny zo západných finančných trhov. Prepad je údajne až desaťnásobný, napísal ruský denník Izvestija.

Nové zdroje úverovania hľadajú vraj ruské firmy v Číne, záujem o čínske pôžičky majú podľa denníka najmä štátne energetické firmy Gazprom a Rosnefť. Objem pôžičiek z tradičných zdrojov v Luxembursku, Holandsku alebo Británii sa dramaticky prepadá, v rebríčku stúpa Japonsko.

Podľa ruských expertov bola zmena orientácie na ázijské finančné trhy predvídateľná, uvádza denník Izvestija. Vzťahy Ruska s USA a EÚ nekomplikuje len Ukrajina, ale aj kauza amerického azylanta Edwarda Snowdena či rozpory v názoroch na riešenie sýrskej krízy.

„Pokles prísunu dolárov z Európy bol zrejmý už pred sankciami. Záujem o východné finančné trhy je pochopiteľný, aj keď ázijská ponuka je v porovnaní s tou západnou menšia,“ povedal ruskému denníku finančný expert Nikolaj Kaščejev.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie