Rusko v predstihu pracuje na ďalších sankciách

Rusko pracuje na možných dodatočných odvetných opatreniach, ktoré použije v prípade, že západné krajiny uplatnia nové sankcie voči Moskve. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

19.08.2014 11:17
debata (8)

"Pracuje sa na viacerých možnostiach. Opakovane sme povedali, že Rusko nie je obhajcom rétoriky sankcií a neiniciuje ich. Pre prípad však, že naši partneri budú pokračovať v nekonštruktívnych a deštruktívnych praktikách, pracuje sa na dodatočných opatreniach,“ povedal. Podľa jeho slov bude rozsah sankcií závisieť od toho, aký typ opatrení by prípadne zvolili západné krajiny v budúcnosti.

Moskva v auguste zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina. Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

V pondelok tento týždeň sa objavili informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo čiastočne alebo úplne zastaviť dovoz automobilov v prípade, že Spojené štáty americké a Európska únia uvalia na Moskvu ďalšie sankcie. Uviedol to denník Vedomosti. Nový zákaz by sa nemal vzťahovať na produkciu zahraničných automobiliek, ktoré v krajine pôsobia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie