Kažimír chystá šetrenie na kultúre a cestách

Šetrenie na úkor rozvoja kultúry či zlepšovania infraštruktúry. Prvý návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok z dielne ministerstva financií hovorí o tom, že by sa mali uskromniť viaceré ministerstvá.

18.08.2014 10:00
debata (7)

Pohoršiť by si malo oproti tomuto roku nielen ministerstvo kultúry a dopravy, ale aj rezort školstva, spravodlivosti, zdravotníctva a financií. Menej dostane aj Kancelária Národnej rady SR.

Návrh sa pravdepodobne bude ešte meniť. Výsledná podoba rozpočtu musí byť vládou schválená a posunutá do parlamentu do 15. októbra tohto roka. Dovtedy sa s jednotlivými ministerstvami musí minister financií Peter Kažimír dohodnúť na kompromisnom riešení.

Podľa prvotného návrhu by malo ministerstvo dopravy v budúcom roku hospodáriť so sumou 2,06 miliardy eur. Oproti aktuálnemu roku sa mu tak zníži objem financií o 8,81 percenta, čo predstavuje približne 199 miliónov eur.

Menej z rozpočtu pôjde na spolufinancovanie projektov z eurofondov. Okresávať výdavky sa budú podľa tohto návrhu aj pri podpore bývania a cestnej a železničnej infraštruktúre. "Menšia podpora do dopravy nie je najsprávnejším krokom, nakoľko nedobudovaná infraštruktúra napríklad na východe krajiny neumožňuje príchod nových investorov a vznik nových pracovných miest v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti,“ hodnotí zmeny ekonóm z Masarykovej univerzity v Brne Igor Kiss.

Úsporný režim zasiahne do možností ministerstva kultúry venovať sa väčším, strategickým zámerom, na ktoré sa v návrhu štátneho rozpočtu nepočíta so žiadnymi výdavkami. Celkové zdroje pre tento rezort na rok 2015 sú výške 172,5 milióna eur. Oproti schválenému rozpočtu roku 2014 dochádza k ich poklesu o 9,96 miliónov e­ur.

Menej dostanú organizácie patriace pod rezort kultúry, znížia sa výdavky na grantový systém a v pláne sú aj ďalšie úsporné opatrenia. Pod ministerstvo kultúry patrí 29 rozpočtových a príspevkových organizácii, ako sú napríklad Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum či Slovenské národné divadlo. Na ich fungovanie v roku 2015 má ísť zhruba 75 miliónov eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2014 je to menej o 7,14 milióna eur. V budúcom roku klesnú výdavky každej ich organizácie, vyššie má mať iba jedna, a to umelecký súbor Lúčnica. Na druhej strane tri milióny eur na investičné projekty dostane Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), čo je o 100 percent viac ako pre rok 2014, keď mal na tieto projekty 1,50 milióna eur. RTVS podľa návrhu rozpočtu na základe zmluvy so štátom získa celkom 26 miliónov eur.

V budúcom roku by si malo prilepšiť viacero rezortov. Napríklad ministerstvá vnútra, diplomacie, obrany či práce. O medziročný nárast výdavkov ministerstva práce sa majú postarať zdroje z Európskej únie, ktoré vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu majú vzrásť o 168 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 141 percent. Súvisí to s nástupom nového programového obdobia na čerpanie eurofondov na roky 2014 až 2020. Štát totiž bude spolufinancovať viacero bruselských projektov na podporu zamestnanosti.

Výdavky štátneho rozpočtu na budúci rok majú klesnúť medziročne o 705 miliónov eur a dosiahnuť 16,7 miliardy eur.

"Pokles výdavkov štátneho rozpočtu je spôsobený najmä opatreniami v nadväznosti na vládou prijatý Program ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) a nižšími výdavkami na sociálnu inklúziu,“ uvádza ministerstvo financií. Doplnilo, že oproti očakávanej skutočnosti tohto roka vzrastú príjmy štátneho rozpočtu o 233 miliónov eur na 13,8 miliardy eur.

Na rok 2015 počíta Kažimírov rezort s tým, že deficit verejných financií sa zníži zo súčasných takmer troch percent na 2,49 percenta, a verejný dlh tesne prekročí 55-percentnú hranicu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #ministerstvo financií