Uhlie z ukrajinských baní chýba, ohrozuje to výrobu elektriny

Intenzívne boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny prinútili veľa ukrajinských uhoľných baní obmedziť či úplne zastaviť ťažbu. Táto situácia ohrozuje ukrajinský trh s elektrinou a mohla by prinútiť vládu k obmedzeniu vývozu uhlia.

15.08.2014 07:38
debata (14)

Ukrajina je druhým najväčším producentom uhlia v Európe. Centrom ukrajinskej ťažby uhlia sú Donecká a Luhanská oblasť, kde sa už niekoľko mesiacov bojuje. Podľa ukrajinského nezávislého zväzu ťažiarov prevádzku úplne zastavila zhruba polovica zo 115 ukrajinských uhoľných baní.

„Prevádzka zostávajúcich baní je chaotická. Ťažba závisí od dodávok elektriny a blízkosti bojov,“ povedal agentúre Reuters predseda zväzu Mychajlo Volyněc. V júli podľa neho ťažba uhlia medziročne klesla o 22 percent na 5,6 milióna ton.

Vláda v stredu vyhlásila na trhu s elektrinou stav núdze pre problémy s dodávkami uhlia do elektrární. Teraz podľa Volyněca diskutuje o obmedzení vývozu uhlia. Podľa riaditeľa spoločnosti Energy Resources Ukraine Andreja Favorova by Ukrajina mohla zvýšiť dovoz uhlia.

„Prístupové cesty k baniam a elektrárňam boli vyhodené do povetria. Aj keď doveziete uhlie zo zahraničia, nie je jasné, ako ho bude možné dopraviť na miesto určenia,“ upozornil analytik Denys Savka z firmy Dragon Capital.

Problémy s dodávkami uhlia prišli v čase, keď by Ukrajina rada zvýšila produkciu uhoľných elektrární na úkor plynových. Rusko totiž v júni prestalo dodávať Ukrajine plyn pre spory ohľadom ceny a nezaplatených úč­tov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #uhlie