Ukrajinci a Rusi sa vytrácajú zo slovenských kúpeľov

Ukrajinská klientela, ktorá spolu s ruskou či bieloruskou vo veľkom využíva slovenské liečivé pramene, prichádza do kúpeľov v čoraz menších počtoch.

15.08.2014 00:00
Bardejov Foto:
Historický Bardejov je v Rusku a na Ukrajine známy ako kúpeľné mesto, no počet turistov z týchto krajín už klesol o 10 percent.
debata (12)

Niektoré kúpeľné domy, ktoré za bežných okolností vyhľadávali predovšetkým rusky hovoriaci klienti, teraz následkom vyostrenej situácie u nášho východného suseda hlásia ich úbytok. Kúpele sa takisto obávajú, či podobný efekt neprinesú aj sankcie Európskej únie voči Rusku. Isté si budú vraj až na jeseň.

Kúpele v Dudinciach, Bardejove, Piešťanoch, Trenčianskych a Rajeckých Tepliciach, ale aj v Lúčkach sú každoročne v hľadáčiku Ukrajincov a Rusov. "Ukrajinská klientela sa nám však teraz vytratila. Problémová situácia na Ukrajine na nás teda dosť markantne doľahla. Vlani sme tu mali okolo 550 rusky hovoriacich ľudí. Hlavná sezóna príde od septembra do októbra, tak uvidíme, aký bude vtedy stav,“ vraví Pavol Balcárek zo Slovenských liečebných kúpeľov Rajecké Teplice.

Menej klientov cez cestovné kancelárie prišlo aj do Dudiniec. Dudinská minerálna liečivá voda je ojedinelá svojím zložením a účinkami. Liečia sa tu ochorenia pohybového aparátu, srdcovo-cievneho systému a nervového systému. "Počet rezervácií ukrajinských klientov je aktuálne o niečo nižší, než sme predpokladali. V roku 2013 nás navštívilo spolu 329 rusky hovoriacich klientov, z toho 209 z Ruska a 72 z Ukrajiny. Zvyšok pripadá na Bielorusko a ostatné bývalé zväzové republiky. Pri ruskej klientele sa stretávame s požiadavkami na preobjednanie termínov,“ tvrdí Jana Hanáková z Kúpeľov Dudince. Balcárek hovorí, že Ukrajinci momentálne prirodzene nemyslia na oddych v kúpeľnom mestečku.

Ruštinu počuť v Bardejove pomenej

„Keby nebola kríza na Ukrajine, tak by týchto klientov mohlo byť u nás viacej. Tiež je teraz riskantné zúčastniť sa na výstavách cestovného ruchu na Ukrajine,“ poznamenala Zuzana Melichová z Kúpeľov Lúčky. Tie sú známe predovšetkým liečbou ženských chorôb, no navštevujú ich aj onkologickí pacienti či ľudia po cievnych mozgových príhodách. "Naše kúpele navštevujú klienti aj v letnej sezóne, najobľúbenejšie sú však u nich pobyty s lyžovačkou, takže určite návštevnosť bude vyššia v zimných mesiacoch ako v letných,“ uvažuje Melichová.

Na rusky hovoriacu klientelu sa spoliehali v Bardejove. Práve tá patrí po domácej a českej k najpočetnejšej. Rusi či Ukrajinci sú aj omnoho ochotnejší míňať svoje peniaze. "Už za prvý polrok máme menej klientov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Prepad je približne 10 percent. Do konca roka sa to však pravdepodobne zvýši. Práve rusky hovoriaca klientela tvorí základnú časť zahraničných tržieb. Po Českej republike sú Ukrajina, Rusko a Bielorusko naše najsilnejšie trhy. Ročne sme v minulom roku mali viac ako 920 klientov práve z východného bloku s priemernou dĺžkou pobytu 10 nocí,“ vysvetľuje Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov.

Problémy na Ukrajine majú negatívny vplyv na počet návštevníkov v Trenčianskych Tepliciach. „V minulých rokoch sme zaznamenávali pravidelný mierny nárast, no v tomto roku to vyzerá na stagnáciu, čo je určite škoda,“ vraví Radka Hledíková Poncová, marketingová šéfka Kúpeľov Trenčianske Teplice.

Európske sankcie voči Rusku podľa Šatankovej pocítia kúpele zrejme až na jeseň, zatiaľ je počet ruských klientov porovnateľný ako vlani. „Väčšina Rusov sú patrioti, ale zatiaľ nevnímajú Slovensko tak negatívne ako Nemecko či Poľsko,“ dodáva zase Hledíková Poncová.

Zastaví sa násobný nárast Ukrajincov?

Kúpele sa nazdávajú, že za zníženým počtom ruských turistov prichádzajúcich do strednej Európy môže hlavne slabý ruský rubeľ, ktorý sa oproti euru oslabil o 15 percent. "Na ruskom a ukrajinskom trhu sme veľmi známi. V minulosti sme zaznamenali zvýšený záujem z týchto krajín a ročný vývoj vykazoval pozitívnu tendenciu. Počas prvých siedmich mesiacov sme zatiaľ nečelili veľkému poklesu z Ruska a Ukrajiny vzhľadom na fakt, že Kúpele Piešťany promujeme ako medicínsku a zdravotnú destináciu,“ tvrdí obchodný a marketingový riaditeľ kúpeľov Hans Dieter Bergmann.

Podľa Štatistického úradu ešte v prvých troch tohtoročných mesiacoch rástol záujem Ukrajincov aj Rusov o naše kúpele. Oproti vlaňajšku vtedy prišlo o 33 percent viac Rusov a o 20 percent viac Ukrajincov ako v prvom štvrťroku 2013. Štatistiky za druhý kvartál zatiaľ neboli zverejnené. <PE>

<AF> Historický Bardejov je v Rusku a na Ukrajine známy ako kúpeľné mesto, no počet turistov z týchto krajín už klesol o 10 percent.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #kúpele #turizmus #Ukrajina