Rosnefť sankcie bolia, pýta si od vlády 31 miliárd eur

Ruský ropný gigant Rosnefť požiadal pre západné sankcie o vládnu pomoc vo výške 1,5 bilióna rubľov (približne 31 miliárd eur). Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. Spomínané sankcie uvalené odvetou za ruský postoj ku kríze na Ukrajine majú Rosnefti zabrániť v prístupe k západným peniazom.

14.08.2014 09:30
debata (16)

Finančnú injekciu, o ktorú podľa ruského denníka Vedomosti požiadal šéf Rosnefti Igor Sečin, má ropný kolos získať tak, že vláda z rezervného fondu nakúpi dlhopisy firmy. Rosnefť záležitosť oficiálne nekomentoval.

Spojené štáty zakázali svojim finančným inštitúciám a investorom požičiavať Rosnefti peniaze, ak je splatnosť dlhšia ako 90 dní. Európske banky a investori sa k tomuto opatreniu v podstate tiež pripojili, dodala agentúra Reuters.

Rosnefť má čistý dlh vo výške 44,5 miliardy dolárov, ktorý pochádza najmä z minuloročnej akvizície s ropnou spoločnosťou TNK-BP. Tento obchod mal cenu 54 miliárd dolárov. Podľa denníka Vedomosti ale v rezervnom vládnym fonde nie je pre Rosnefť dostatok peňazí. Na účte je síce 3,1 bilióna rubľov, tie ale boli vyčlenené na iné projekty. Niektoré vládne zdroje navyše označujú Sečinov plán za „príšerný“ a tvrdia, že ho premiér Dmitrij Medvedev nepodporí.

Štátny fond, na ktorý sa Rosnefť údajne obrátila, vznikol pre financovanie rastúceho deficitu v penzijnom systéme a tvoria ho príjmy z predaja ropy. Väčšina peňazí fondu bola investovaná do projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré by mali podporiť hospodársky rast.

Analytici upozorňujú, že sankcie síce poškodili dlhodobé vyhliadky Rosnefti, firma sa ale zatiaľ nachádza v uspokojivej finančnej situácii vďaka úverom od Číny.

Podľa analytikov zo spoločnosti Merrill Lynch sankcie nenarušili súčasnú produkciu ropy v Rusku, v dlhodobejšom horizonte by však chýbajúce zahraničné investície v ropnom sektore mohli mať na ruskú ekonomiku negatívne dopady.

Dodávky ropy a zemného plynu sa podieľajú zhruba polovicou na celkových príjmoch ruského štátneho rozpočtu. Rozpočtové výdavky pritom tlačia nahor stúpajúce náklady na armádu a sociálny systém.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Rosnefť