Ukrajinci sú na reverz plynu zo Slovenska pripravení

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov Ukrtransgaz ukončil práce na príprave reverzného toku plynu zo Slovenska. Tie robila spoločnosť na kompresorovej stanici pri meste Užhorod. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

14.08.2014 09:15
debata (21)

Ukrtransgaz a slovenský prepravca plynu Eustream už uzavreli aj rokovania o technických podmienkach reverzných dodávok plynu, ktoré by mali začať od septembra. Záujemcovia o reverzné dodávky plynu pre Ukrajinu si u slovenského prepravcu Eustream do roku 2019 rezervovali prepravné kapacity v objeme 10 miliárd kubických metrov, čiže takmer 20 % ročnej spotreby plynu na Ukrajine. Dohoda platí do konca roku 2019. Do projektu spätného chodu dodávok plynu musí slovenský prepravca plynu investovať zhruba 20 miliónov eur. Kapacitu 10 miliárd metrov kubických plynu by mal plynovod dosiahnuť v prvom kvartáli budúceho roka.

Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu v júni po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vtedy Kyjev prešiel na reverzné dodávky alebo swapové obchody s európskymi krajinami. Maďarsko spustilo reverzný tok na Ukrajinu v máji a Poľsko v apríli.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Ukrajina