Naftogaz varuje Európu, že s plynom môžu byť problémy

Ukrajinský štátny plynárenský podnik Naftogaz v stredu upozornil európskych dovozcov plynu na možné narušenie dodávok pre pokračujúci spor o ceny plynu medzi Kyjevom a Moskvou a chystané ukrajinské sankcie voči Rusku.

13.08.2014 19:43
debata (50)

Naftogaz tiež odporučil európskym firmám kupovať plyn na rusko-ukrajinskej hranici namiesto doterajšej praxe nákupov na západnej hranici Ukrajiny. Tak by prepravu plynu cez Ukrajinu nezaisťovali firmy, ktorým hrozia sankcie.

„Naftogaz považuje za svoju povinnosť varovať európskych partnerov pred možnými rizikami,“ uvádza sa podľa agentúry Reuters v oficiálnom oznámení podniku. Naftogaz ale dodal, že pripravovaný zákon o sankciách proti ruským osobám a firmám nemusí automaticky viesť aj k sankciám voči ruskému monopolnému vývozcovi plynu Gazprom.

„Prijatie zákona o sankciách nepovedie automaticky k sankciám voči žiadnemu subjektu, vrátane Gazpromu. Zákon len zavádza právo na ich zavedenie,“ oznámil Naftogaz. Ukrajinský parlament v utorok v prvom čítaní podporil návrh zákona o sankciách proti Rusku a druhé čítanie naplánoval na štvrtok.

Naftogaz už v pondelok oznámil, že je aj v prípade sankcií Kyjeva proti Moskve ochotný zabezpečovať bezproblémovú prepravu ruského plynu do Európy. Upozornil ale, že európski odberatelia sa v prípade takýchto sankcií zrejme budú musieť s Ruskom dohodnúť na zásadných zmenách v zmluvách o dodávkach plynu a začať nakupovať plyn na rusko-ukrajinskej hranici.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk minulý týždeň uviedol, že nové ukrajinské sankcie voči ruským firmám môžu zahŕňať aj prepravu ruských energetických surovín cez Ukrajinu do Európy. Ruský monopolný prevádzkovateľ ropovodov Transnefť v reakcii na to v piatok uviedol, že takéto opatrenie najviac postihne Českú republiku a Slovensko.

Rusko v júni pre spor o cenu zemného plynu zastavilo dodávky tejto suroviny na Ukrajinu, tranzitu cez Ukrajinu do Európy sa to ale nedotklo. Európa získava tretinu svojej spotreby plynu z Ruska a zhruba polovica týchto dodávok sa do Európy dostáva cez Ukrajinu. Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom je jedinou spoločnosťou, ktorá posiela ruský plyn do Európy cez Ukrajinu.

Naftogaz na začiatku týždňa uviedol, že prípadné sankcie v plynárenskom sektore by mohli „obmedziť alebo vylúčiť“ niektoré spoločnosti z ukrajinského tranzitného trhu, čo sa zrejme týkalo Gazpromu. Prepravu plynu cez Ukrajinu by podľa Naftogazu mohli zabezpečovať firmy, ktoré nepodliehajú sankciám. Tieto podniky by vraj museli podpísať príslušnú zmluvu so správcom ukrajinského plynovodného systému Ukrtransgaz.

„Odovzdávaním plynu zákazníkom na tejto (ruskej) hranici s Ukrajinou stratí Gazprom možnosť hroziť Európanom zastavením dodávok pre nepodložené tvrdenia, že Ukrajina odčerpáva plyn (z tranzitných dodávok),“ uviedol Naftogaz.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz