Väčšie nákupy Slovákov zdvíhajú platy predavačom

Ľudia začali míňať viac peňazí v obchodoch, čo sa podpísalo pod zlepšenie maloobchodných tržieb, ako aj rast platov v tomto odvetví.

12.08.2014 20:00 , aktualizované: 13.08.2014 07:00
pracujúci, dôchodca, predavač, nákup, obchod Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu si najviac polepšili ľudia pracujúci vo veľkoobchode. Ich priemerná nominálna mesačná mzda sa v júni oproti minulému roku zvýšila o 8,3 percenta na 837 eur. Zamestnanci v maloobchode si prilepšili oproti vlaňajšku o 2,1 percenta. Mesačne v priemere zarobia 624 eur.

„V prípade veľkoobchodu zároveň došlo k citeľnému naberaniu nových pracovných síl, keďže v tomto odvetví bol zaznamenaný aj nárast zamestnanosti,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Dana Vrabcová. Veľkoobchod a maloobchod spolu zamestnávajú momentálne viac ako 200-tisíc ľudí.

Kríza doteraz pracovné miesta v obchode skôr okresávala. Príčinou poklesu zamestnanosti v tomto odvetví bola najmä šetrnosť ľudí. Maloobchodné tržby sa však postupne spamätávajú. Tržby za jún pomerne výrazne prekonali tržby z rovnakého obdobia vlaňajška, išlo pritom o ich najrýchlejší rast za posledných päť rokov. Podľa Štatistického úradu narástli za jún tohto roka medziročne o 2,5 percenta.

Istejšia práca, viac nákupov

Zaujímavý je fakt, že tentoraz to neťahal potravinový segment, ale ľudia viac nakupovali tovary do domácností a zároveň motoristi viac tankovali. V nákupoch podporuje ľudí aj zlepšujúca sa situácia na trhu práce. Hrozba prepúšťania sa v mnohých prípadoch výrazne znížila, naopak, časť firiem naberá nových zamestnancov. „Maloobchodným tržbám pomáhala aj zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera a nízke úrokové sadzby, ktoré prispeli k pozvoľnému poklesu miery úspor, resp. k zvýšeniu sklonu k spotrebe,“ hovorí analytik UnicreditBank Ľubomír Koršňák.

IT si pohoršilo, ale platy stále vedú

Platovo si v júni podľa štatistikov pohoršili ľudia pracujúci v IT sektore. V porovnaní s platmi predavačov sú však stále na čele rebríčka s najvyššou priemernou mzdou. IT špecialisti si na výplatných páskach nájdu v priemere 1 672 eur.

„V uplynulom roku ich platy rástli o 4 až 7 percent. Programátor s tromi až piatimi rokmi praxe môže v Bratislavskom kraji zarobiť od 1 900 eur do 2 500 eur, mimo tohto kraja môže mať plat od 1 400 eur do 1 900 eur,“ uvádza personálna agentúra Grafton Recruitment.

Portál Profesia pritom prišiel s analýzou, v ktorej tvrdí, že po prepočítaní platov v susedných krajinách aktuálnym kurzom má Slovensko momentálne najvyššie platy. Priemerná mesačná mzda je podľa online prieskumu Platy.sk 861 eur. Slováci tak zarobia o 3 percentá viac ako v Českej republike. Priemerný plat v Česku po prepočítaní na eurá vychádza 838 eur a je teda o 23 eur nižší ako na Slovensku. Priemerný plat v Maďarsku je oproti slovenským platom nižší o 117 eur.

Vrabcová však upozorňuje, že až dve tretiny zamestnancov, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok, si vlani na priemernú mzdu nesiahli. To platí nielen v ekonomike ako takej, ale s menšími či väčšími obmenami aj v jednotlivých odvetviach. Menej ako 500 eur v hrubom mesačne vidí na výplatnej páske až približne štvrtina zamestnancov z oblasti veľkoobchodu a maloobchodu. Naopak, viac ako 2 000 eur v hrubom mesačne v týchto odvetviach zarába len približne 4,5 percenta zamestnancov.

„V tomto prípade ide predovšetkým o rôzne manažérske pozície, a teda nie o tých ľudí, s ktorými sa stretávame na predajných plochách či pri platbe v pokladnici,“ doplnila Vrabcová.

Ceny sú stále nízke

Aktuálne stále platí, že tí, ktorí majú prácu, si dokážu kúpiť viac ako vlani. Slovensko totiž v tomto roku zaznamenáva buď stagnáciu, alebo pokles spotrebiteľských cien. V júli klesli podľa Štatistického úradu opäť. Medzimesačne aj medziročne boli nižšie o 0,1 percenta. Z jednotlivých kategórií klesali v porovnaní s júnom najrýchlejšie ceny potravín, nealko nápojov a odevov a obuvi.

Okrem toho klesali aj ceny v kategóriách nábytok a vybavenie domácnosti, ako aj doprava. Tu ceny klesajú vďaka súčasnému zlacňovaniu pohonných hmôt. Inflácia by sa podľa ekonómov vďaka väčšej spotrebe ľudí mala koncom roka priblížiť úrovni tesne pod jedno percento. Odvetné sankcie uvalené Ruskom na dovoz európskych potravín by však mohli viesť k prebytkom na európskom trhu a k rastúcemu tlaku na ďalší pokles cien potravín.

„Premiérom ohlásené zníženie cien plynu pre domácnosti by malo prispieť k tomu, že výraznejšie zrýchlenie inflácie nebudeme pozorovať ani v budúcom roku. Nízky rast cien by tak mal ďalej zvýrazňovať rast reálnych miezd a naďalej stimulovať spotrebu domácností,“ doplnil Koršňák.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #platy #spotrebitelia