Nemeckú ekonomiku brzdí napätie vo svete

Slabšia ekonomika eurozóny a nepokoje na Ukrajine a na Blízkom východe sa nepriaznivo podpísali pod výkon nemeckej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roku. Avizuje to nemecké ministerstvo hospodárstva. Rezort však v utorok informoval, že pozitívne trendy v oblasti rastu sú aj naďalej neporušené.

12.08.2014 13:30
debata (6)

„Neistota by mohla ekonomiku zaťažiť viac než vplyv sankcií (uvalených na Rusko). Celkovo sa nálada v ekonomike značne zhoršila. Pozitívne tendencie zostávajú aj naďalej nedotknuté,“ uviedlo ministerstvo vo svojej správe.

Údaje o hospodárskom raste v období medzi aprílom a júnom tohto roku budú známe vo štvrtok. Z odhadov nemeckej centrálnej banky však vyplýva, že ekonomika krajiny v sledovanom období stagnovala. V porovnaní s prvými mesiacmi roka čelilo v apríli a máji poklesu aj stavebníctvo. Nemecká ekonomika v prvom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,8 %. O najvyššiu mieru rastu za tri roky sa postarala najmä mierna zima.

Na riziko výrazného spomalenia raste nemeckej ekonomiky upozornila aj správa inštitútu ZEW. Dôvera analytikov a investorov v najväčšiu európsku ekonomiku podľa aktuálneho prieskumu klesala v auguste ôsmy mesiac v rade a prepadla sa najhlbšie od decembra 2012. Index dôvery, ktorý zverejnil inštitút v utorok, tento mesiac klesol na 8,6 bodu z júlových 27,1 bodu. Prepad o 18,5 bodu bol najstrmší od júna 2012. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali pokles na 18,2 bodu.

Dlhodobý priemer indexu je 24,6 bodu. Ukazovateľ sa opiera o výsledky prieskumu, ktorý uskutočnil inštitút medzi 28. júlom a 11. augustom na vzorke 222 analytikov a investorov. Osobitný index súčasných podmienok oslabil na 44,3 bodu z júnových 61,8 bodu.

Zhoršené očakávania podľa inštitútu ZEW naznačujú, že pretrvávajúce geopolitické napätie začína mať citeľné dopady na nemeckú ekonomiku. Eurozóna sa navyše nezotavuje dostatočne silným tempom a na základe najnovších údajov o priemyselnej produkcii a objednávkach možno usudzovať, že firmy pre neisté perspektívy odbytu výrazne utlmujú investície. Hrozí, že rast nemeckej ekonomiky tak bude v roku 2014 oveľa slabší, než sa doteraz čakalo, varuje mannheimský inštitút.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP