Naftogaz tlmí Jaceňukovu hrozbu: Plyn do Európy potečie

Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz bude naďalej zabezpečovať bezproblémovú prepravu ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, aj keď Kyjev uvalí vlastné sankcie na Rusko.

11.08.2014 14:42
debata (6)

Oznámila to v pondelok podľa agentúry Reuters ukrajinská plynárenská firma. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok nevylúčil, že pripravované ukrajinské protiruské sankcie by sa mohli dotknúť aj prepravy ruských energetických surovín cez Ukrajinu do Európy (viac v článku Ukrajina by mohla zastaviť tranzit plynu do Európy, naznačil Jaceňuk).

„Naftogaz ubezpečuje o svojej ochote pokračovať v hladkej preprave zemného plynu európskym spotrebiteľom,“ povedal podľa Reuters generálny riaditeľ podniku Andrij Kobolev.

Naftogaz uviedol, že prípadné sankcie v plynárenskom sektore by mohli „obmedziť alebo vylúčiť“ niektoré spoločnosti z ukrajinského tranzitného trhu. Podnik ale nevysvetlil, či by sa tento krok mohol týkať Gazpromu.

Podľa Naftogazu by prepravu plynu cez Ukrajinu mohli uskutočňovať spoločnosti, ktoré nepodliehajú sankciám. Tieto podniky by vraj museli podpísať príslušnú zmluvu so správcom ukrajinského plynovodného systému Ukrtransgaz. Gazprom sa k prípadným ukrajinským reštrikciám odmietol vyjadriť.

„Základnou myšlienkou je, že tranzit by mohol bez problémov pokračovať, ak budú tento plyn na našej východnej hranici nakupovať napríklad európske firmy,“ uviedla hovorkyňa Naftogazu. Teraz európske firmy ruský plyn kupujú až na západnej hranici Ukrajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #sankcie #Ukrajina #Naftogaz