Kažimír sa chystá obmedziť cenu áut aj štátu

Myšlienka ohraničiť orgánom verejnej správy sumu na nákup nového osobného automobilu na 48 tis. eur sa pozdáva aj rezortu financií.

10.08.2014 18:36
debata (11)

Ten totiž v rámci pripomienkového konania k novele zákona o dani z príjmov akceptoval hromadnú pripomienku iniciovanú poslancom parlamentu Miroslavom Beblavým. Do zákona o dani z príjmov ju síce zapracovávať nebude, keďže sa týka hospodárenia verejnej správy, tvrdí však, že bude na tento návrh pamätať pri príprave iných noriem.

"Uvedená hromadná pripomienka bude zapracovaná v rámci legislatívneho procesu iného zákona, ktorý je v gescii Ministerstva financií SR a ktorý upravuje oblasť verejnej správy,“ uviedlo ministerstvo v rámci pripomienkového konania k novele zákona o dani z príjmov s tým, že navrhované opatrenie nie je možné zapracovať do zákona o dani z príjmov, nakoľko tento zákon nerieši obmedzovanie nákladov verejnej správy.

Beblavý hromadnú pripomienku inicioval v reakcii na návrh rezortu financií zaviesť limity na kúpu osobného vozidla na podnikanie v prípade, ak podnikateľ nevykazuje dostatočne veľký daňový základ. Vstupná cena automobilu do podnikania by v takom prípade mohla byť maximálne 48 tis. eur. Viac by si tak podnikateľ nemohol odpísať ani v prípade kúpy drahšieho automobilu. Beblavý pri svojej iniciatíve tvrdil, že na vládu by mal platiť rovnaký meter ako na podnikateľov.

Podľa hromadnej pripomienky by tak pri zlom rozpočtovom hospodárení aj verejné inštitúcie museli obstarávať osobné automobily s obstarávacou cenou najviac 48 tis. eur. Výnimku mal dostať len rezort vnútra pri obstarávaní automobilov na účely zabezpečenia ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií. Toto obmedzenie by sa zo zákona neuplatňovalo vtedy, ak rozpočet verejnej správy nebude v predchádzajúcom roku v schodku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #autá #ministerstvo financií