Česi dali za polrok na zelenú energiu 21 miliárd korún

Na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v Česku išlo v prvom polroku viac peňazí ako vlani za rovnaké obdobie.

10.08.2014 17:00
debata

Vyplýva to z údajov Operátora trhu s elektrinou (OTE). Kým vlani za prvých šesť mesiacov bola podpora vo výške 18,1 miliardy korún, tento rok dosiahla suma 21,7 miliardy korún. Drvivá väčšina novopostavených výrobní pritom od začiatku tohto roka nemá na ňu nárok. Podľa odborníkov podpora vzrástla pre počasie, ale aj pre rast výkupnej ceny, ktorá je garantovaná starším elektrárňam.

„Zo zákona majú podporované zdroje z rokov 2005 až 2013 nárok na každoročný nárast výkupnej ceny o dve percentá vzhľadom na infláciu,“ povedal hovorca českého Energetického regulačného úradu Jiří Chvojka.

Hlavným dôvodom rastu pomoci je ale podľa odborníkov tohtoročné počasie, ktoré energiám z OZE praje. Podpora starším elektrárňam je vyplácaná podľa dodaných megawatthodín a keď viac vyrábajú, dostanú viac peňazí.

Novela zákona, ktorý podporu OZE obmedzuje, platí v Česku od začiatku roka. Netýka sa iba nových vodných elektrární s najvyšším inštalovaným výkonom do desať megawattov. Práve ich výroba, resp. vyplatená pomoc ale paradoxne ako jediná poklesla.

„Ich výsledok je daný tým, že v zime prakticky nesnežilo, a teda pre nich nebola voda,“ dodal Bronislav Bechník z portálu TZB-info, ktorý sa obnoviteľnými zdrojmi dlhodobo zaoberá.

Upravený zákon obsahuje aj prechodné obdobie pre tých, ktorí mali na začiatku roka stavebné povolenie aj autorizáciu a podarí sa im ich elektrárne uviesť do prevádzky do konca roka 2015. Tí podporu od štátu dostanú.

„V závere roka 2013 sa ešte investori naposledy snažili využiť poslednú šancu na štátne dotácie. To sa potom premietlo do výsledkov za 1. polrok 2014,“ uviedol energetický expert spoločnosti ENA Jiří Gavora. Počet výrobní OZE sa podľa neho do budúcnosti ešte zvýši, ale nie výrazne.

„Očakávam napríklad rozvoj malej strešnej fotovoltaiky, kde pri vlastnej spotrebe viac ako 70 percent vyrobenej elektriny už ide o výhodnú investíciu,“ dodal Gavora.

Trend, že sa elektrárne stavajú aj bez štátnej podpory, potvrdzuje aj Chvojka. „Vzhľadom ku klesajúcej cene technológií sa ich vyplatí stavať pre úsporu energií,“ dodal Chvojka.

Novela upravila aj hornú hranicu príspevku, ktorú OZE získavajú priamo od ľudí v cenách elektriny. Stanovila ju na 495 korún za megawatthodinu, čo je o 88 korún menej ako vlani.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #ekológia #zelená energia