Firmy majú s výskumom veľké plány

Viac ako polovica slovenských firiem aktívnych v oblasti výskumu a vývoja plánuje zvyšovať svoje výdavky na výskum a vývoj v nasledujúcich dvoch rokoch. Do piatich rokov plánujú zvýšiť výdavky na výskum a vývoj dokonca až dve tretiny spoločností.

10.08.2014 10:14
debata
Martin Rybár Foto: Deloitte
Martin Rybár Martin Rybár

Vyplýva to z prieskumu R&D Survey 2014, ktorý po tretíkrát uskutočnila spoločnosť Deloitte a Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SARIO. Martin Rybár, riaditeľ na oddelení daní spoločnosti Deloitte, hovorí, že mnohé firmy, ktoré sú už etablované na trhu, zisťujú, že sa im na Slovensku oplatí robiť výskum a vývoj.

Vlani ešte firmy v prieskume tvrdili, že bez nových stimulov a zmeny regulačného prostredia neplánujú investovať do výskumu a vývoja.
Ich postoj zmenila práve skutočnosť, že na Slovensku sa plánuje zmena legislatívy, teda zavedenie možnosti dodatočného odpočtu oprávnených nákladov na výskum a vývoj vo forme položky odpočítateľnej od základu dane. Tento legislatívny návrh by mohol vstúpiť do platnosti už od roku 2015. Výsledky tohtoročného prieskumu ukazujú, že spoločnosti by takýto podporný nástroj privítali. Treba ho však nastaviť tak, aby sa výdavky na vedu a výskum zvýšili aj v praxi. Až 75 percent respondentov pritom uviedlo, že by zvýšilo intenzitu aktivít v oblasti výskumu a vývoja, keby si mohli uplatniť aspoň polovicu oprávnených nákladov.

Mnohé firmy si aj napriek chystaným zmenám uvedomujú, že iné krajiny im ponúkajú výraznejšiu podporu výskumu.
Štát najnovšie navrhuje prispieť podnikateľom sumou 5,5 percenta z hodnoty nákladov na výskum a vývoj, čo je naozaj veľmi málo. V Maďarsku a v Českej republike je dodatočne možné odpočítať výdavky na výskum a vývoj vo výške 100 percent. V Poľsku sa uvažuje o návrhu zavedenia tohto režimu od roku 2016.

Slovenské spoločnosti však podľa prieskumu uprednostňujú pred daňovými stimulmi skôr priame formy podpory.
Áno, a ako dôvod najčastejšie uvádzajú nejednoznačný prístup daňových orgánov a nejasnosti pri zadefi novaní aktivít v oblasti výskumu a vývoja. Najviac využívané sú štátne granty na výskum a vývoj, napríklad verejné výzvy na podávanie žiadostí, ktoré vyhlasuje Agentúra na podporu výskumu a vývoja, granty na výskum a vývoj spolufi nancované z prostriedkov EÚ a granty na výskum a vývoj poskytované priamo z Bruselu. Takmer 80 percent respondentov spolupracuje pri firemnom výskume s tretími stranami. Najbežnejšími partnermi v rámci spolupráce sú univerzity a akadémie vied, po nich nasledujú inštitúcie výskumu a vývoja a súkromné inštitúcie.

Ako investovali firmy do výskumu vlani?
Prieskum ukázal, že až 55 percent skúmaných spoločností vynaložilo v roku 2013 viac ako desatinu svojich výnosov na výskum a vývoj. Väčšina firiem s vysokými výdavkami bola z oblasti výroby, energetiky a informačných technológií. Menej ako 5 percent zo svojich výnosov vynaložila vlani na výskum a vývoj asi tretina spoločností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #veda a výskum