Ruské potravinové sankcie výrazne pocíti veľa krajín

Poľské ovocie, české mlieko, grécky syr feta. Koho ako v Európe postihne ruské embargo na dovoz potravín?

09.08.2014 08:00
krava, farma, Rusko, potraviny Foto: ,
Krava na novej farme pre 800 zvierat v dedinke Petrovskoje neďaleko St. Petersburgu.
debata (58)

Ruský zákaz dovozu potravín a poľnohospodárskych výrobkov zo západných krajín nezasiahol všetky štáty rovnakou mierou. Agentúra DPA zhrnula, ako konkrétne sa jednotlivé európske krajiny s bojkotom Moskvy vysporadúvajú a ako ich sankcie postihli.

Poľsko

Sankcie Moskvy sú pre miestnych farmárov a výrobca veľmi bolestné, minister poľnohospodárstva Marek Sawicki už preto oznámil, že na Rusko podá sťažnosť u Svetovej obchodnej organizácie (WTO). „Sme toho názoru, že Rusko embargom namiereným proti Poľsku a EÚ porušilo medzinárodné právo,“ povedal minister. Sawicki už od minulého týždňa, kedy Rusko zakázalo dovoz poľského ovocia a zeleniny, vedie s Európskou komisiou rokovania o finančnom odškodnení.

Taliansko

Talianski ekonómovia a politici sa obávajú, že ruské sankcie budú pre poľnohospodársky sektor znamenať straty rádovo stoviek miliónov eur. „Rozhodnutie ruskej vlády bude znamenať obmedzenie nášho exportu do Ruska asi o 25 percent,“ odhadol riaditeľ úradu pre zahraničný obchod (ICE) Riccardo Monti. Aktuálne sa ruské embargo týka tovaru v hodnote 183 miliónov eur. Podľa štatistického úradu Istat vyviezlo v roku 2013 Taliansko do Ruska poľnohospodárske produkty v hodnote 700 miliónov eur, celkový export do Ruska mal hodnotu vyše desať miliárd eur.

Grécko

Ruské sankcie ťažko dopadli najmä na pestovateľov ovocia a zeleniny na severe Grécka, ktorí by mohli prísť až o 178 miliónov eur. Straty očakáva aj rybárske odvetvie či výrobcovia jogurtov a syra feta. Podľa združenia gréckych exportérov by sa mal urýchlene pripraviť „plán B“, ktorý by výrobky nasmeroval na iné trhy. Celkový grécky potravinársky vývoz do Ruska vlani dosiahol 406 miliónov eur.

Španielsko

Ďalšia juhoeurópska krajina je na tom podobne ako Grécko, sťažujú si hlavne pestovatelia citrusov, paradajok, paprík a ďalšej zeleniny. Export produktov, ktorých sa ruskej sankcie týkajú, vlani dosiahol 400 miliónov eur. Zástupcovia poľnohospodárov preto požadujú kompenzácie od EÚ.

Lotyšsko a Litva

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová vyzvala občanov, aby podporili domácu výrobu, kupovali hlavne miestne mliečne výrobky a ryby. Pomohli by tak exportérom. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová Rusko kritizovala ako „úplne nespoľahlivého a nevypočitateľného obchodného partnera“. Minister hospodárstva Evaldas Gustas odhadol, že sankcie môžu Litvu stáť až 0,2 percentuálneho bodu HDP.

Nemecko

Nemeckí podnikatelia a poľnohospodári tiež musia počítať so stratami, presný vplyv ruských sankcií je ale nejasný. Rusko dovážalo z Nemecka hlavne spracované potraviny, naopak ovocie a zelenina alebo hydinové a hovädzie mäso tvorí len zanedbateľnú časť nemeckého exportu do Ruska.

Česko

Vývoz českého poľnohospodárskeho a potravinárskeho tovaru do Ruska vlani dosiahol hodnotu okolo 2,4 miliardy korún. Minister poľnohospodárstva Marian Jurečka ale okrem prepadu tržieb varuje pred dôsledkami, ktoré môže mať pretlak tovaru na trhu EÚ a následný pokles výkupných cien vybraných komodít. Obavy vyjadrili napríklad pivovarníci, ktorí do Ruska ročne vyvážajú 300 000 hektolitrov piva, čo zodpovedá desatine slovenského vývozu. Rusko je dôležitým trhom aj pre českých výrobcov mliečnych produktov.

Slovensko

Vývoz potravinárskeho tovaru zo Slovenska do Ruska nie je veľký, krajina sa obáva najmä sekundárnych dopadov v podobe zvýšeného dovozu potravín, ktoré mali ísť pôvodne na ruský trh. Tieto potraviny by mohli vplývať na výšku výkupných cien a narobiť problémy domácim výrobcom. Otázna je aj ich kvalita. Slovensko zriadilo monitorovací výbor, znásobí kontroly distribúcie i kvality potravín. Pre firmy, ktorých sa ruské embargo dotkne, chystá kompenzácie (viac v článku Slovensko sa obáva záplavy potravín, pripravuje opatrenia).

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko #sankcie