Čínska centrálna banka kúpila podiel v talianskej Generali

Čínska centrálna banka kúpila približne dvojpercentný podiel v talianskej poisťovni Assicurazioni Generali. Je to ďalšia z akvizícií strategických podielov vo veľkých talianskych spoločnostiach, ktorú čínska banka v poslednej dobe uskutočnila, uviedol v piatok taliansky regulátor akciového trhu Consob.

08.08.2014 17:47
debata (11)

Podľa údajov Consob teraz centrálna banka vlastní 2,014 percenta akcií Generali. Hodnota podielu je pri súčasnom kurze asi 470 miliónov eur.

Čínska centrálna banka tiež nedávno kúpila podiely okolo dvoch percent v najväčšej talianskej automobilke Fiat, telekomunikačnej spoločnosti Telecom Italia a v najväčšom výrobcovi káblov na svete Prysmian. Dvojpercentné podiely vlastní podľa agentúry Reuters aj v ropnej a plynárenskej skupine Eni a elektrárenskej spoločnosti Enel.

Čína má najväčšie devízové ​​rezervy na svete. V súčasnosti sa pohybujú okolo štyroch biliónov dolárov.

Talianska ekonomika sa v druhom štvrťroku nečakane vrátila do recesie. Hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku klesol o 0,2 percenta po znížení o 0,1 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny a do recesie skĺzlo tretíkrát od roku 2008. Z predchád­zajúcej recesie sa ekonomika vymanila na konci minulého roka.

Generali je najväčšou poisťovňou v Taliansku a podľa trhovej kapitalizácie treťou najväčšou poisťovňou v Európe. Spoločnosť pôsobí vo viac ako 60 krajinách, kde má zhruba 65 miliónov klientov a 77 000 zamestnan­cov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Čína #Generali