Ukrajina by mohla zastaviť tranzit plynu do Európy, naznačil Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nevylúčil, že pripravované opatrenia Ukrajiny voči Rusku by mohli zastaviť tranzit plynu do Európy.

08.08.2014 15:10
debata (442)

Ukrajinská vláda navrhla uvaliť sankcie na 172 občanov Ruska a 65 ďalších firiem, ktoré „financujú terorizmus“. Sankcie proti ruským firmám by mohli zahŕňať aj prepravu rôznych tovarov cez Ukrajinu. Na otázku, či by to mohlo zasiahnuť dodávky ruského plynu, Jaceňuk uviedol, že sankcie môžu zastaviť „všetky druhy tranzitu od preletov lietadiel až po prepravu nerastných zdrojov“, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajina by podľa návrhu zákona mala právo uvaliť 26 rôznych druhov sankcií, uviedol podľa agentúry RIA Novosti Jaceňuk. Zavedenie sankcií voči Rusku a „agresívna politika Moskvy“ by mohli počas prvého roku pripraviť Ukrajinu o 7 miliárd dolárov, povedal ukrajinský premiér. Preto potrebuje Ukrajina európske trhy a pomoc západných štátov, dodal Jaceňuk.

Podľa spoločnosti Transnefť nebude mať Rusko problém presmerovať ropu z ukrajinskej časti ropovodu Družba na iné trasy, napríklad na severnú vetvu Družby vedúcu cez Bielorusko a do pobaltského prístavného terminálu Usť-Luga. Ruský monopol ale upozornil, že zmena trasy poškodí najviac Českú republiku a Slovensko, kam z celkového ročného objemu asi 14 miliónov ton ropy dopravovanej cez Ukrajinu prúdi osem až deväť miliónov ton ropy, a tiež Maďarsko.

„Budú to sankcie proti Maďarsku, Českej republike a Slovensku,“ uviedla Transnefť. Tieto krajiny sa podľa nej budú musieť spoľahnúť na nové trasy. V prípade Českej republiky to vraj bude prístav Terst a Maďarsko môže využiť chorvátsky Omišalj, takže tamojší odberatelia si budú musieť za barel ropy priplatiť k terajšej cene asi desať dolárov.

442 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #sankcie #Ukrajina