Syr Niva z českej Madety cez ruské hranice už neprešiel

Opatrenia Ruska, ktoré obmedzilo aj dovoz mlieka a potravín, bude mať ťažký dopad na juhočeskú Madetu, uviedol vo štvrtok generálny riaditeľ podniku Milan Teplý.

07.08.2014 22:31
debata (59)

„Štyri-päť rokov sa snažíme dostať v čo najväčších objemoch na ruský trh. Keď sa nám to podarí, a indexovo to neuveriteľne rastie, z 200 miliónov korún sme mohli byť v budúcom roku na tristomiliónových tržbách, tak sa to zahatá,“ uviedol Teplý.

Najväčší dopad budú mať sankcie podľa neho na českokrumlovský závod, kde sa vyrába Rusmi veľmi obľúbená Niva. Mesačne jej do Ruska Madeta vyvážala 60 ton a jej export medziročne najrýchlejšie rástol.

„Mám čerstvú informáciu, že kamióny, ktoré sú na hranici, sa vracajú, my budeme vracať peniaze. Nivu pre Rusko robíme dva výrobné dni v týždni, musíme teda prepustiť ľudí,“ uviedol. Možný počet prepustených odmietol uviesť. Podľa neho budú mať sankcie v tomto prípade vplyv aj na poľnohospodárov, pretože nebude treba toľko mlieka.

Teplý sa domnieva, že Nemecko a ďalšie európske mocnosti budú producentov a spracovateľov dotovať, nahradia im ujmu, a tí potom zahltia trhy.

Sankcie sa dotknú všetkých závodov Madety, do Ruska spoločnosť vyvážala aj sušené mlieko, maslo, väčšinu sortimentu tvrdých a plesňových syrov, syrových tort, prípadne aj jogurtov, spolu asi dve tretiny portfólia výrobkov Madety. „Nie sú to nepatrné množstvá,“ povedal. Do povolenia vývozu do Ruska Madeta podľa neho investovala milióny korún. Konštatoval, že všetci spracovatelia teraz budú hľadať odbytiská inde a budú musieť podliezať s cenami. Madeta to ale podľa neho prežije. Vlani mala tržby 5,2 miliardy českých korún.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #sankcie