Ruské stop západným potravinám zasiahne aj Slovensko

Obchodná vojna s potravinami, ktorú vyvolali hospodárske sankcie USA a Európskej únie proti Rusku za jeho postoj k Ukrajine, neobíde ani Slovensko. Vývoz slovenských potravín do Ruska je síce minimálny, ale pre niektoré firmy bude ruské stop na mäso či mliečne výrobky bolestivé. Ešte väčšie obavy sú z toho, že ovocie a ostatné produkty určené pre ruský trh skončia na slovenských pultoch a ohrozia ekonomiku domácich výrobcov.

07.08.2014 20:00
Rusko, sanckie, potraviny, obchod, Novosibirsk Foto: ,
Pulty s dovezeným ovocím a so zeleninou v supermarkete v Novosibirsku. Vedľa cenoviek sú vlajky krajín, odkiaľ je tovar dovezený.
debata (237)

Ruská vláda vo štvrtok zakázala všetok dovoz mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj ovocia a zeleniny z Európskej únie aj zo Spojených štátov. Vzájomná obchodná výmena v potravinách medzi Ruskom a Slovenskom je minimálna a štatistiky ju takmer nevykazujú. Za prvé štyri mesiace vyviezlo Slovensko do Ruska potraviny za 7,3 milióna eur a doviezlo za 1,4 milióna. Napriek tomu sú firmy, ktoré odvetné ruské sankcie poškodia.

„Sankčnú vojnu vnímame negatívne, pretože sme v minulých rokoch investovali veľa energie a financií do rozvoja distribučnej siete na území Ruskej federácie,“ povedal Ladislav Čechovič, komerčný riaditeľ Mecomu. Ruský trh je pre jednu z najväčších slovenských mäsiarskych firiem dôležitý. Minulý rok tvoril vývoz do Ruska jednu tretinu tržieb. Firma vybudovala nové výrobné linky produkujúce výrobky pre Rusko. Po úplnom uzavretí ruského trhu bude musieť hľadať nové odbytiská.

Ruské stop skomplikuje život aj slovenským mliekarňam, ktoré vyvážali mlieko, smotanu, syry. Ešte väčšie obavy majú mliekari z toho, že embargo povedie k rastu dovozu mliečnych výrobkov na Slovensko. „Budú sa sem pravdepodobne tlačiť jogurty, syry, trvanlivé mlieko z Poľska či Nemecka,“ prognózuje možný vývoj šéf Slovenského mliekarenského zväzu Ján Johanes.

Slovenskí potravinári sa podobne ako českí obávajú najmä poľskej konkurencie. Šéf českého mliekarského zväzu Jiří Kopáček pre ČTK povedal, že Poliaci majú český trh hneď vedľa, „a môžu podliezať ceny, len aby výrobky predali. "Dúfam, že k takémuto vývoju nedôjde, a verím, že napokon k nejakej dohode medzi Bruselom a Moskvou príde,“ myslí si Ján Johanes, „pretože sankcie poškodzujú tak Rusko, ako aj európskych exportérov potravín.“

O tom, že ruský bumerang udrie na Slovensko z Poľska, sú presvedčení slovenskí ovocinári. „Poľsko vyviezlo ročne do Ruska okolo jedného milióna ton ovocia, teraz, keď dovoz Rusi stopli, je vysoko pravdepodobné, že časť z poľského exportu skončí v slovenských obchodoch,“ myslí si Marián Varga, prezident Ovocinárskej únie.

Poliaci spolu so západoeurópskymi vývozcami ovocia či zeleniny vyvolajú tlak na ceny slovenských dodávateľov, ale samotní spotrebitelia to nemusia podľa Vargu pocítiť. Slovensko je plne závislé od dovozu ovocia, dokázalo sa presadiť jedine exportom výpestkov ovocných drevín. „Už sme zaregistrovali signály od našich odberateľov zo západnej Európy, že prehodnotia dohodnuté množstvá biologického materiálu. Odôvodňujú to nestabilitou ruského trhu, kam smerovalo bezmála 30 percent všetkého ovocia z Európskej únie,“ povedal Marián Varga.

Zatvorenie ruského trhu bude mať nepriaznivé dôsledky aj na slovenských producentov bravčového mäsa. Tí síce neexportovali ošípané do Ruska, ale iba na bitúnky do blízkeho Poľska a Maďarska, teraz však očakávajú ešte väčší tlak dovozu. A to znamená spravidla tlak na ceny. „Slovenský spotrebiteľ z pretlaku bravčového mäsa na európskom trhu veľa nezíska, pretože dovozcovia sa zameriavajú často na výpredaje zo západoeurópskych mraziarní pred vypršaním doby spotreby mäsa,“ opísal situáciu, ktorá môže vzniknúť, Andrej Imrich, šéf Zväzu chovateľov ošípaných.

Brusel reaguje na ruské kroky zatiaľ opatrne. Uvedomuje si obrovskú hodnotu potravinárskeho exportu do Ruska – len vlani šlo o produkciu takmer za 12 miliárd eur. Európska komisia vyslovila poľutovanie nad embargom Moskvy, s tým, že si vyhradzuje právo reagovať na ruské sankcie, čím by sa obchodná vojna dostala do ďalšieho kola. Na otázku Pravdy, o aké opatrenia by mohlo ísť, však do uzávierky reagoval hovorca Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo Roger Wait iba strohým konštatovaním, že „je príliš skoro na predikovanie dôsledkov vylúčenia jedného (ruského) trhu pre Európsku úniu“.

Ruská vláda začala medzitým intenzívne rokovať s veľvyslancami tých krajín, ktoré by mohli zastúpiť výpadok dovozov potravín z členských štátov Európskej únie. „Dostali sme pozitívnu odpoveď z Argentíny, ktorá by mohla nahradiť v dovoze mäsa Spojené štáty, Čile je schopné exportovať hydinové mäso a ovocie, rokovali sme tiež s Uruguajom, Ekvádorom a budeme hovoriť o dovozoch z Brazílie,“ vyhlásila pre Pravdu Julia Trofimovová z ruskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Rusi sa spoliehajú na to, že výpadok v produkcii mlieka nahradí v nemalej miere susedné Bielorusko, ovocie a zeleninu chcú dovážať z bývalých sovietskych stredoázijských republík – Uzbekistanu, Tadžikistanu a Kirgizska. Predovšetkým sú však presvedčení, že veľká potravinová vojna o ruské trhy môže byť mocným stimulom pre rozvoj domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

„Za čias cárskeho Ruska sme boli poľnohospodárskou veľmocou, urobíme všetko pre to, aby sme sa ňou opäť stali,“ povedala Trofimovová. Dosiahnuť sebestačnosť v kľúčových produktoch však nebude pre Rusko vôbec jednoduché.

Kým v zemiakoch a obilí je už prakticky sebestačné, v mlieku a mliečnych výrobkoch nedosahuje ani 60 percent, v hovädzom mäse dokonca len necelých 40 percent. Aj preto je taký záujem napríklad o slovenskú genetiku. Spoločnosť Biologické služby predáva do Ruska inseminačné dávky. Rusko na ne nezaviedlo sankcie. „Bolo by proti sebe, pretože práve lepší genetický materiál otvára cestu k ruskému snu mať dostatok mlieka a mäsa z vlastnej produkcie,“ povedal Miroslav Šebek, generálny riaditeľ Biologických služieb.

Rusi nezakázali dovážať detskú výživu, ale ani víno. Zato udreli po americkej whisky Bourbon, v ktorej mali nájsť nebezpečné ftaláty. Noviny Gazeta.ru medzitým informovali, že Rusi sa musia zmieriť s tým, že rok, koľko majú trvať sankcie, si nepochutnajú na francúzskych syroch a ustriciach, ako ani na paštéte, španielskych klobáskach, nórskych lososoch. Bežným Rusom tieto produkty určite chýbať nebudú. Viac ich zaujíma, či potraviny nezdražejú. Ministerstvo financií v Moskve však už oznámilo, že cieľ udržať infláciu na úrovni šesť percent sa nemusí podariť dosiahnuť.

© Autorské práva vyhradené

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie