Úniu čaká jablková vojna, prorokujú slovenskí ovocinári

Európsku úniu pre ruské sankcie čaká jablková vojna. Sú o tom presvedčení slovenskí poľnohospodári, podľa ktorých sa nejednotné únijné štáty rozhádajú medzi sebou.

07.08.2014 18:20
debata (14)

To je tiež vraj to, čo si prezident Vladimir Putin od ruských sankcií sľubuje. Server Aktuálne.sk s odkazom na pestovateľov mieni, že najhoršie dopadnú postkomunistické krajiny, pretože sú oproti starším členom EÚ ekonomicky slabšie a tiež nemajú v Bruseli také politické zastúpenie.

„Únia sa rozháda medzi sebou. Presne to Putin chce. Vie, čo robí. Rusi vydržia, že bude pol roka menej jabĺk a že ich nebudú jesť. Oni sú na to stavaní a majú to v krvi. My sa ale rozhádame,“ citoval portál Aktuálne.sk obavy slovenských pestovateľov. Predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga ako najväčší problém vidí poľské jablká.

„Oni dodávali Rusom takmer milión ton ročne a tí ich teraz prestanú odoberať. Tieto tony sa budú (Poliaci) snažiť umiestniť inde a zaplavia náš trh,“ uviedol Varga. „Už teraz cítime tento tlak, ponuka od poľských pestovateľov tu už je. Je možné, že keď doteraz Poliaci vozili napríklad 300 kamiónov ovocia, tak ich teraz dovezú 500 kamiónov,“ do­dal.

Priamo sa však ruské sankcie Slovenska nedotknú, lebo krajina vyváža do Ruska potraviny a poľnohospodárske produkty v objeme menšom ako tri percentá z celkového exportu. Slovenský trh je tak, ako upozornil denník Sme, odkázaný na dovoz. Varga v tejto súvislosti poznamenal, že od slovenských pestovateľov pochádza len asi tretina ovocia zo stredného pásma.

Z jabĺk vyváža Slovensko zo svojej produkcie asi 15 000 ton, do Ruska z tohto množstva mieri asi 500 ton. Podľa Vargu preto budú pre slovenských poľnohospodárov existenčným problémom vedľajšie vplyvy ruských sankcií, pretože Poliaci sa pokúsia jablká odmietnuté v Rusku umiestniť na susedných trhoch. Varga okrem jabĺk očakáva strety v dovoze hrušiek, jahôd, sliviek a ďalšieho drobného ovocia.

Dovoz ovocia z iných krajín totiž môže znamenať vyšší tlak na slovenských pestovateľov, aby znížili svoje ceny. Podobný vývoj "očakávajú aj českí poľnohospodári, ktorí sa obávajú dovozu možného dotovaného ovocia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #ovocie