Európu môžu zaplaviť potraviny, ktoré mali skončiť v Rusku

Česi sa obávajú, že ruské obmedzenie vývozu poľnohospodárskych surovín a potravín bude znamenať problémy pre miestnych výrobcov a hrozí pretlak potravín na trhu EÚ, čo by spôsobilo pád farmárskych cien.

07.08.2014 07:15
debata (154)

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podpísal dekrét zakazujúci alebo obmedzujúci dovoz poľnohospodárskej produkcie z krajín, ktoré prijali proti Rusku sankcie. Ruský prezident uložil vláde vypracovať zoznam zakázaných položiek. Zákaz by mal platiť rok (viac v článku Rusko v odvete za západné sankcie obmedzuje dovoz potravín). Výnos Kremľa nezmieňuje jednotlivé štáty, možno však predpokladať, že Slovenska i Česka ako členských krajín Európskej únie by sa mal týkať tiež.

Podľa českého senátora a dlhoročného šéfa Agrárnej komory Jana Velebu veľa únijných štátov ako napríklad Nemecko či Poľsko významne vyváža do Ruska agrárne produkty. „Tieto štáty musia tovar niekde umiestniť, a prvý bude samozrejme trh Európskej únie,“ uviedol. Podľa neho ruské protiopatrenia spôsobia pretlak na trhu EÚ. Dôsledkom toho bude pokles farmárskych cien.

„Stopercentne sa to stane napríklad pri komodite ovocie, ktorá má v rámci Európskej únie krízu aj bez ruských sankcií,“ poznamenal Veleba.

„V okamihu, keď ostatné štáty Európskej únie nebudú môcť exportovať svoj ​​tovar do Ruskej federácie, tak tento tovar bude vytvárať pretlak na trhu EÚ a môže dochádzať k výraznému zníženiu cien niektorých vybraných komodít,“ povedal český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Podľa neho bude treba situáciu monitorovať nielen na národnej úrovni, ale prípadne by sa mala začať aj debata v pracovných výboroch Európskej komisie a v rade ministrov.

„Ak by ten krok prezidenta Putina mal naozaj silné negatívne dopady na vývoj trhu v rámci Európskej únie, tak by sme museli nájsť naozaj nejaký silný intervenčný mechanizmus, aby sme poľnohospodárom a ovocinárom pomohli,“ dodal minister.

Hrozbu zvýšeného dovozu z krajín, ktoré stratia v Rusku významného odberateľa, vidí aj hovorkyňa českej Agrárnej komory Dana Večeřová. „Úplne logicky je tu veľká hrozba, že tieto výrobky skončia s podporou ich národných vlád za dumpingové ceny na trhoch nových členských krajín,“ podotkla.

„Rusko je členom WTO, nemôže bezdôvodne brániť obchodu, teda zastaviť dovoz na svoje územie. Preto je potrebné sa poriadne pozrieť, na akom základe je dokument zakazujúci dovoz pre únijné krajiny založený,“ povedal hovorca českého ministerstva poľnohospodárstva Hynek Jordán.

Ministerstvo predpokladá, že sa zídu ministri obchodu či premiéri krajín EÚ a začnú vyjednávať s Ruskom a orgánmi WTO pre urovnávanie sporov.

Zákaz postihne konkrétne podniky

Zákaz alebo obmedzenie vývozu poľnohospodárskych surovín a potravín do Ruska by mal dopad na konkrétne české poľnohospodárske podniky. Napríklad juhočeská Madeta, najväčší spracovateľ mlieka v krajine, vlani vyviezla do Ruska tovar za 150 miliónov korún. Export sa pritom firme každoročne darilo zvyšovať.

„Zatiaľ nevieme, čoho presne sa budú sankcie týkať. Do Ruska vyvážame predovšetkým syry, hlavne Nivu z českokrumlovského závodu,“ povedal obchodný riaditeľ Jan Teplý. Ak by obmedzenie platilo aj pre vývoz syrov, prišiel by českokrumlovský závod, kde sa Niva vyrába, zhruba o dva výrobné dni v týždni, teda o 20 percent produkcie. To by sa podľa riaditeľa pravdepodobne prejavilo v obmedzení výroby a počtu zamestnancov. V menšom množstve Madeta do Ruska vyváža aj maslo a ďalšie produkty z iných závodov, u týchto komodít by bol dosah menej citeľnejší.

„Zatiaľ nemáme žiadne aktuálne informácie, čo sa týka vývozu chmeľu do Ruska. Ak by skutočne bolo zakázané vyvážať plodinu do tejto krajiny, predstavovalo by to problém, ktorý by sme museli riešiť,“ povedal tajomník Zväzu pestovateľov chmeľu ČR Michal Kovařík. Najväčším dovozcom chmeľu z Česka je dlhodobo Japonsko. V roku 2013 Rusku patrila štvrtá priečka, vyviezlo sa tam 578 ton chmeľu.

Podľa hovorcu najväčšej českej agropotravinárskej skupiny Agrofert Karla Hanzelku prípadné embargo sa skupiny príliš nedotkne. Poľnohospodárske komodity do Ruska nevyváža vôbec, vývoz potravín dosahuje desiatky miliónov Kč, čo pre skupinu s minuloročnými tržbami vyše 150 miliárd Kč nie je výrazný problém.

„S obsahom rozhodnutia je nutné detailne sa zoznámiť, aby sme mohli určiť vplyv na naše podnikanie,“ uviedla hovorkyňa Plzeňského Prazdroja Kateřina Krásová.

Prípadné embargo by nemali výrazne pocítiť pivovary Zubr Přerov, pivovar Litovel a pivovar Holba, ktoré patria do stredomoravskej pivovarníckej skupiny PMS Přerov. Trojica pivovarov do Ruska ročne vyváža niekoľko tisíc hektolitrov piva, čo zodpovedá zhruba pol percentu ich celkovej produkcie, ktorá je 800 tisíc hektolitrov piva ročne.

„Každá obchodná strata nás veľmi mrzí, ale vzhľadom k objemu vývozu do Ruska to nebude mať dramatický vplyv na náš export,“ povedal marketingový manažér skupiny PMS Přerov Petr Hermel.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko