Euro aj európske akciové trhy pre ukrajinskú krízu padajú

Západoeurópske akciové burzy v stredu výrazne oslabili a ich široký index sa prepadol až na minimum od apríla.

06.08.2014 20:29
debata (89)

Trhy v Európe aj inde vo svete zráža rastúce napätie okolo Ukrajiny a investori presúvajú peniaze do bezpečnejších aktív, napríklad do nemeckých štátnych dlhopisov.

Index FTSEurofirst 300 v závere klesol o 0,82 percenta na 1323,65 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň od 16. apríla. Za posledný mesiac index pre obavy zo sprísnenia menovej politiky v USA, problémy bankového sektora v Portugalsku a strach z dopadov sankcií proti Rusku na ekonomiku eurozóny stratil zhruba päť percent. Od začiatku roka má ale stále ešte navyše 8,4 percenta.

Euro sa počas stredajšieho obchodovania prepadlo na nové deväťmesačné minimum voči americkému doláru. Euro zostúpilo až na 1,3331 USD, teda na najnižšiu úroveň od začiatku vlaňajšieho novembra. Takzvaný dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu americkej meny voči košu iných šiestich hlavných svetových mien, sa vyšplhal na jedenásťmesačné maximum 81,716 bodu. Podľa analytikov ťažil z odklonu investorov od rizikovejších mien.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podpísal dekrét zakazujúci alebo obmedzujúci dovoz poľnohospodárskej produkcie z krajín, ktoré prijali voči Rusku sankcie pre ukrajinskú krízu. Podľa oznámenia aliancie NATO ruská armáda na západnej hranici sústredila jednotky so silou 20 000 mužov a hrozí nebezpečenstvo, že ich vyšle na Ukrajinu pod zámienkou humanitárnej alebo mierovej misie.

Západoeurópske trhy oslabili aj príznaky počiatočného vplyvu sankcií proti Rusku na najväčšiu európsku ekonomiku. Zákazky nemeckých priemyselných podnikov v júni klesli najrýchlejším tempom za takmer tri roky pre riziká geopolitického vývoja a väčšiu opatrnosť firiem pri uzatváraní kontraktov.

„Údaje o nemeckých zakázkach boli jednoducho strašné. Skutočne to napĺňa scenár európskeho útlmu,“ povedal agentúre Reuters analytik Michael Hewson z firmy CMC Markets.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #akcia #burza