Čína potrestá Audi a Chrysler, vraj majú monopolné praktiky

Čína potrestá zahraničných výrobcov áut Audi a Chrysler za údajné porušenie protimonopolného zákona. Postih čaká aj desiatku japonských výrobcov náhradných dielov. Oznámila to v stredu čínska Národná rozvojová a reformná komisia (NDRC), ktorá zodpovedá za dodržiavanie opatrení proti netržnímu určovania cien.

06.08.2014 10:47
debata (3)

Iný čínsky regulačný úrad medzitým informoval, že na niekoľkých miestach v Číne vykonal nové razie v kanceláriách americkej softvérovej spoločnosti Microsoft.

NDRC zistila, že americký Chrysler, ktorý patrí do skupiny Fiat, a výrobca luxusných vozidiel Audi zo skupiny Volkswagen sú zapojené do monopolistického správania. Vláda tiež dokončila vyšetrovanie 12 japonských výrobcov autodielov a vymeria tresty tým, u ktorých zistila porušenie protimonopolného zákona, oznámil podľa agentúry Reuters hovorca NDRC.

Regulátor tiež uviedol, že vyšetruje nemeckú automobilku Mercedes-Benz. Úradníci už skôr prehľadali jej kanceláriu v Šanghaji. Nemecký koncern Daimler, ktorý Mercedes-Benz vlastní, vtedy odmietol dôvody vyšetrovania spresniť.

Čína v poslednej dobe stupňuje úsilie, aby prinútila firmy k dodržiavaniu protimonopolného zákona prijatého v roku 2008. Do hľadáčika úradov sa v minulých rokoch dostali také vzdialené odvetvia, akými sú sušené mlieko a šperky. V posledných mesiacoch regulátori vykonávali intenzívnejšie kontroly v odvetviach od farmaceutických prípravkov po elektroniku. Pokutu už dostali firmy ako je Mead Johnson Nutrition a Danone.

Ďalší čínsky protimonopolný regulátor medzitým oznámil, že vykonal nové razie v kanceláriách americkej softvérovej spoločnosti Microsoft a jej partnera v Číne spoločnosti Accenture. Záťahy sa odohrali v hlavnom meste Pekingu a v troch čínskych provinciách, oznámil Štátny úrad pre priemysel a obchod (SAIC). Firmy sa k tomu zatiaľ odmietli vyjadriť.

SAIC má podozrenie, že Microsoft nezverejnil všetky informácie o svojom operačnom systéme Windows a súbore kancelárskych programov Microsoft Office. Minulý týždeň uviedol, že začal protimonopolné vyšetrovanie tejto americkej firmy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Čína #Audi #Chrysler