Dobrá úroda pšenice rožky a chlieb nezlacní

Dobrá úroda obilia, prinášajúca zlacnenie potravinárskej aj kŕmnej pšenice na Slovensku aj v Európe, ešte negarantuje lacnejší chlieb či štvorcentové rožky.

06.08.2014 09:00
chlieb, potraviny Foto: ,
Pekári tvrdia, že už tri roky vykazujú stratu a dole s cenami ísť nemôžu.
debata (6)

Naopak, pekári, ktorí už tri roky po sebe hospodária so stratou, sa dožadujú zvýšenia cien pečiva aj chleba. Tvrdia, že pekárenský priemysel, ktorý zamestnáva osemtisíc ľudí, melie z posledného a potrebuje sa zotaviť.

Spoločnosť pritom už niekoľko týždňov žije v optimistickom očakávaní. Úrody sú naozaj podstatne vyššie ako pred rokom. Najdôležitejšia slovenská obilnina pšenica dáva výnosy vyššie viac ako o jednu tonu, ale poľnohospodári, mlynári a pekári z nich veľkú radosť nemajú. Padajú im totiž ceny. Kilogram múky sa v akcii predáva už po 33 centov. Slovensko má v tejto chvíli najlacnejšiu múku spomedzi okolitých krajín, a to sa melie zo starého, teda drahšieho obilia. Za nízkou cenou sú správy o tom, že trh bude zavalený obilím.

Predstava o tom, že rožky by mohli trvale zlacnieť, je však podľa pekárov nereálna. Aj keď budú obilie a múka lacnejšie, nedokáže to významným spôsobom znížiť cenu rožkov. Podieľajú sa na nej totiž len jednou pätinou. Ani v prípade rozšíreného pšenično-ražného chleba nemožno podľa Slavomíra Moravčíka, konateľa pekárne Včela – Lippek v Liptovskom Mikuláši, očakávať zníženie cien.

Obchodníci už o snahách pekárov zvýšiť cenu rožkov vedia. „Ako obchodník so zvýšením cien nemôžem principiálne súhlasiť, pretože spotrebitelia negatívne reagujú na každé zdraženie,“ vyjadril názor obchodníkov prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Pripustil však, že pokiaľ sú na zvýšenie objektívne dôvody a za ne považuje aj skutočnosť, že „niekto nemá zisk, že môže byť vyššia minimálna mzda alebo zvýšenie niektorých vstupov, potom obchodníci nemôžu ísť hlavou proti múru“.

Pekári však považujú zlacnenie rožkov za ilúziu. „Rožky predávame obchodníkom po 4 až 4,5 centa. Pracujeme v lepšom prípade s nulovou rentabilitou. Zotrvanie či pokles cien z nášho hľadiska nepripadá do úvahy, ďalej už takto fungovať nemôžeme,“ vyhlásil včera v mene všetkých slovenských pekárov Slavomír Moravčík.

Smotanu v prípade rožkov nelížu pekári, ale obchodné siete. „Ak je výrobná cena 40-gramového rožka štyri centy, je jasné, komu zostáva pridaná hodnota,“ povedal Moravčík. Obchodné reťazce už roky držia cenu rožkov na prestížnych šiestich centoch, pretože patria do kategórie tovarov, ktoré rozhodujú o tom, kde sa spotrebitelia rozhodnú urobiť nákupy. Rožkami si dokonca z času na čas vyložene kradnú zákazníkov. Vo februári tohto roku napríklad niektoré reťazce krátkodobo znížili cenu rožkov zo šiestich na štyri centy, ba až na dva.

„Kým pšeničnej múky je dostatok a môže kvôli prebytku pšenice lacnieť, pri raži sa očakáva o 30 percent nižšia úroda. Ražná múka na rozdiel od pšeničnej dražie, nie je teda dôvod na zlacňovanie chleba,“ tvrdí pekár Slavomír Moravčík.

Pekárensky priemysel vlani vyprodukoval stratu desať miliónov eur. „Potrebujeme sa čo najskôr zotaviť, obnoviť starnúce technologické zariadenia a zvýšiť platy ľuďom, ktorí priemerne mesačne zarábajú len 567 eur. Odvetvie s takýmito nízkymi platmi, kde sa robí v piatok i sviatok, je neatraktívne pre mladých ľudí Ak si nevybojujeme primerané zvýšenie cien, slovenské pekárenstvo stratí perspektívu,“ povedal Moravčík.

Aká bude napokon cena obilia, múky chleba a rožkov, sa však ukáže až po žatve. Po zhruba troch štvrtinách zberu sa farmári obávajú, že v dôsledku pádu cien stratia len na pšenici 37 miliónov eur a na repke ďalších 13 miliónov. Na toľko vyčíslil „prínos“ vyššej úrody šéf roľníckej samosprávy Milan Semančík.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chlieb #obilie