Ruský Lukoil odchádza zo Slovenska, Česka i Maďarska

Ruský Lukoil odchádza zo Slovenska, Česka i Maďarska. Slovenské čerpacie stanice kúpi maďarská firma.

04.08.2014 20:10
debata (23)

Lukoil informoval, že predá 75 čerpacích staníc v Maďarsku, 44 v Česku a 19 na Slovensku. Slovenské a maďarské čerpacie stanice kúpi maďarská firme Norm Benzinkút. V Česku prevezme čerpacie stanice maďarská firma MOL.

Cieľom MOL-u je posilnenie prítomnosti na českom trhu a v regióne strednej a východnej Európy. Počet čerpacích staníc skupiny MOL v Česku sa po dokončení tejto transakcie a kúpy siete AGIP od spoločnosti ENI zvýši na 318. MOL v Česku prevádzkuje siete Pap Oil a Slovnaft. Lukoil už skôr uviedol, že zvažuje predaj niektorých aktív vo východnej Európe, aby sa mohol sústrediť na ruské projekty.

„Táto akvizícia (ruská) je dôležitý krok pri ďalšom posilňovaní našej prítomnosti na českom trhu a napĺňanie strategického cieľa, ktorým je pozícia popredného hráča v regióne strednej a východnej Európy,“ uviedol viceprezident skupiny MOL pre maloobchod Lars Höglund.

Predaj ešte vyžaduje splnenie niektorých administratívnych podmienok, okrem iného schválenie fúzie príslušnými úradmi.

Druhá najväčšia ruská ropná spoločnosť tak pokračuje vo výpredaji východoeurópskych aktivít po tom, čo už na konci júla oznámila predaj 240 čerpacích staníc a šiestich skladov pohonných hmôt na Ukrajine rakúskej firme AMIC Energy Management.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #MOL #Lukoil