Mochovce budú meškať a ešte viac sa predražia

Štát stráca trpezlivosť. Taliansky vlastník Slovenských elektrární prvýkrát čelí verejnej kritike za to, ako riadi dostavbu novej atómovej elektrárne v Mochovciach. Po prečítaní analýzy od elektrární totiž nový minister hospodárstva Pavol Pavlis potvrdil, že meškanie a predražovanie sa v porovnaní so súčasnosťou bude ešte viac zväčšovať.

04.08.2014 20:00 , aktualizované: 05.08.2014 07:00
jadrova energia, mochovca, atomova elektraren,... Foto: ,
Tretí a štvrtý blok atómových elektrární Mochovce sa zrejme nepodarí spustiť skôr ako koncom roka 2016.
debata (38)

„Minister nie je spokojný so zmenami a s časovým posunom uvedenými v analýze poskytnutej Slovenskými elektrárňami,“ povedala jeho hovorkyňa Miriam Žiaková. K akému termínu sa predstavitelia elektrární zaviazali ,však neprezradila. O informáciách chce rezort s elektrárňami ešte rokovať.

V roku 2008 pri štarte dostavby predstavitelia elektrární pôvodne sľubovali, že tretí blok začne vyrábať elektrinu v roku 2012. Termín sa však postupne posúval.

Denník Pravda ako prvý už v polovici júla informoval, že tretí a štvrtý blok atómových elektrární Mochovce sa zrejme nepodarí spustiť skôr ako koncom roka 2016. Pritom štát má v projekte vložené stovky miliónov eur, ktoré sa začnú vracať až po spustení Mochoviec. Hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová na otázku, aké sú plány firmy vzhľadom na dostavbu Mochoviec, neodpovedala. Poskytla vyjadrenie, že táto informácia je súčasťou správy, o ktorej bude firma rokovať s hospodárskym rezortom. Vyjadriť sa nechcela ani k rastúcim nákladom na dostavbu.

Slovenské elektrárne totiž musia viacerým spoločnostiam platiť napríklad za pohotovosť, v ktorej musia byť jej zamestnanci počas čakania na nástup. Niektoré dodávateľské firmy podľa informácií Pravdy už čakajú na prácu na nových blokoch už viac ako rok. Keďže však v nových blokoch ešte nie sú napríklad naťahané kilometre riadiacich a meracích káblov, či nie sú dobudované všetky prepojenia medzi strojmi, firmy nastúpiť nemôžu.

Podľa Sme tak majú náklady stúpnuť až na 4,5 miliardy eur. Pri spúšťaní však predstavitelia elektrární hovorili o konečnej sume za dostavbu na úrovni 2,8 miliardy. Neskôr vtedajší šéf skupiny Enel túto sumu zvýšil o miliardu. Keďže Enel má vo firme 66 percent akcií, museli sa začať rokovania so štátom, ktorý vlastní zvyšok. Štát ako menšinový akcionár totiž musel súhlasiť s navýšením rozpočtu. Vtedajší minister hospodárstva Tomáš Malatinský to nechcel povoliť a od Talianov žiadal záruky, že nové bloky dostavajú v stanovenom termíne a so stanoveným rozpočtom. V prípade nesplnenia týchto podmienok mal Enel ako väčšinový vlastník platiť pokutu.

Zástupcovia Enelu s tým však nesúhlasili. Vlani v lete preto hrozilo, že stavbu bude potrebné zakonzervovať. Neskôr Slovensko vyjadrilo súhlas, aby mohli byť podpísané niektoré dodatky k zmluvám a stavba pokračovala.

„Dodatky budú uzatvorené výlučne s dodávateľmi, ktorí nie sú priamo alebo nepriamo ovládaní žiadnou zo spoločností zo skupiny Enel a sú nevyhnutné pre riadne dokončenie diela v harmonograme, ktorý bol ministerstvu predložený Slovenskými elektrárňami,“ zdôvodnil vtedy rezort. Počas tohtoročnej jari však nastal v prístupe Malatinského obrat a hospodársky rezort vyjadril súhlas s navýšením rozpočtu. Dal si iba jedinú podmienku, ktorou bolo vytvorenie analýzy s presnými údajmi o konečnej cene a termíne spustenia elektrárne.

Každé posunutie spustenia novej mochoveckej atómky oberá Slovensko o peniaze. Okamžite po nábehu totiž začne prevádzkovateľ platiť odvody do jadrového fondu. Takisto sa odďaľuje aj vyplácanie dividend, keďže za elektrinu z nových blokov bude firma inkasovať desiatky miliónov eur, ktoré by zrýchlili znižovanie strát z minulých období. Tie vznikli, lebo elektrárne po privatizácii počas Dzurindovej vlády urobili viacero zmien v účtovníctve a zhatili tak vyplácanie podielov na zisku. O tom, či mali právo na vytvorenie účtovnej straty, vedú audítori dodnes spory.

Elektrárne meškanie aj navyšovanie zdôvodňujú aj požiadavkami na zlepšenie jadrovej bezpečnosti po havárii v japonskej Fukušime. Napriek tomu si však ruský gigant Rosatom v minulosti trúfol na odvážne tvrdenie. Viceprezident jeho dcérskej spoločnosti Rusatom Overseas Leoš Tomíček pre denník Pravda vyhlásil, že firma má dostatok skúseností, odborníkov aj peňazí, aby dokázala postaviť novú atómku v Jaslovských Bohuniciach v termíne piatich rokov od vytvorenia základnej dosky pod stavbou. Enel pri spustení dostavby rozostavanej atómky v Mochovciach v roku 2008 tvrdil, že to stihne za 5 rokov, pričom prvé megawatthodiny z nej zrejme nezačnú prúdiť skôr ako koncom roka 2016.

Zväčšovanie oneskorenia by mohol ovplyvniť aj prípadný predaj väčšinového podielu Enelu v Slovenských elektrárňach. Talianska skupina musí svoje akcie predať, aby zmenšila objem svojich úverov. Nový majiteľ zrejme bude chcieť získať podrobné informácie o aktuálnom stave stavby, a tak sa práce môžu spomaliť, prípadne sa niektoré môžu úplne zastaviť. Otvorene o tom hovoril teraz už exminister hospodárstva Tomáš Malatinský.

„Je takmer isté, že nový akcionár bude po vstupe robiť podrobný audit a stavba sa tak predĺži,“ vysvetlil Malatinský. Jedným zo záujemcom o podiely vo firme má byť aj česká skupina ČEZ. Ich hovorkyňa však túto informáciu dodnes nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #Tomáš Malatinský #Mochovce #Enel #Pavol Pavlis