Nemecký vicekancelár o sankciách: V stávke je vojna a mier

Nové prísne ekonomické sankcie voči Rusku poškodia nemeckú ekonomiku, sú však nevyhnutné pre zabezpečenie mieru v Európe. Uviedol to v nedeľu nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

04.08.2014 08:53
debata (36)

Sankcie voči ruskému bankovému, energetickému a zbrojnému sektoru začali platiť v piatok. "Nemôžeme sa správať tak, ako by sme boli len spoločenstvom ekonomických záujmov, pretože sme politickou úniou a musíme urobiť, čo môžeme, aby sme zabezpečili mier na tomto kontinente,“ povedal Gabriel, ktorý je zároveň nemeckým ministrom hospodárstva.

"Ak všetko, čo sme sa v Európe naučili, je, že niekto môže v susednej krajine začať občiansku vojnu a nič sa nestane, potom nás to bude stáť ďaleko viac než pár percentuálnych bodov možného rastu,“ povedal Gabriel.

„Omnoho, omnoho väčšie negatívne dôsledky by nastali, ak by sme nekonali… Tam, kde je v stávke vojna či mier, nemôže byť hospodárska politika hlavnou obavou,“ doplnil.

Rast ekonomiky Nemecka sa v druhom kvartáli pravdepodobne spomalil až k nulovej hranici. Uviedol to šéf inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. Pod tento vývoj sa podpísala kríza na Ukrajine a sankcie uvalené na Rusko. V prvom kvartáli nemecké hospodárstvo stúplo o 0,8 %.

„Prognózu rastu, ktorú Ifo zverejnil minulý mesiac, budeme musieť pravdepodobne revidovať smerom nadol,“ uviedol Sinn. Podľa pôvodného odhadu nemecká ekonomika mala v druhom kvartáli posilniť o 0,3 % oproti prvému štvrťroku. "Je pravdepodobnejšie, že rast ekonomiky v druhom kvartáli bol nulový,“ dodal Sinn.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie