Portugalskú problematickú banku BES zachráni štát

Portugalsko pripravuje štátnu záchranu problémovej spoločnosti Banco Espírito Santo (BES), ktorá je podľa aktív najväčšou verejne obchodovanou bankou v krajine.

03.08.2014 21:49
debata (2)

Portugalsko na záchranu banky využije 4,9 miliardy zo šiestich miliárd eur, ktoré krajine zostali z medzinárodného úverového programu.

Plán zahŕňa rozdelenie spoločnosti na dve banky. V takzvanej „zlej“ banke zostanú nekvalitné aktíva, zatiaľ čo „dobrá“ banka zahŕňajúca všetky vklady a zdravé aktíva získa finančnú injekciu, ktorá by mohla byť minimálne štyri miliardy eur. Neskôr by podľa médií mohli „dobrú“ banka odpredať súkromným investorom a získané peniaze by putovali do štátnej pokladnice. Zatiaľ ale nie je jasné, čo by sa stalo so „zlou“ bankou, píše Reuters.

Plán, na ktorom vraj pracujú tiež predstavitelia Európskej centrálnej banky a Európskej komisie, by podľa zdrojov mohol byť oficiálne predstavený už v nedeľu v neskorých večerných hodinách. Banku BES založila rodina Espírito Santo, ktorá sa teraz potýka s problémami pre účtovné nezrovnalosti v jednej zo svojich holdingových spoločností. BES tento týždeň oznámila, že v prvom polroku prerobila 3,6 miliardy eur. Uviedla tiež, že problémy rodiny Espírito Santo na ňu majú väčší vplyv, než sa pôvodne predpokladalo.

Portugalsko muselo v roku 2011 pre dlhovú krízu požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úverový program v objeme 78 miliárd eur. Krajina v máji tento programe opustila, stále jej však zostáva viac ako šesť miliárd eur z peňazí, ktoré si v rámci programu dala bokom na rekapitalizáciu bankového sektora.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #BES