Protiruské sankcie sa nedotknú South Streamu, tvrdí OMV

Európske sankcie voči Rusku nebudú mať žiadny vplyv na plánovaný plynovod South Stream, ktorý má prepravovať ruský plyn do Európy. Uviedol to podľa agentúry Reuters šéf rakúskej energetickej spoločnosti OMV Gerhard Roissy v rozhovore pre časopis Profil.

03.08.2014 17:22
debata (31)

Najnovšie sankcie Európskej únie uvalené na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine sa týkajú napríklad prístupu na finančné trhy či dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel. Nezahŕňajú však žiadne opatrenia na obmedzenie dodávok plynu, upozorňuje Reuters.

OMV v júni podpísala s ruským plynárenským gigantom Gazprom konečnú dohodu o výstavbe rakúskej vetvy plynovodu South Stream. Voči projektu South Stream má však výhrady Európska komisia, ktorá po marcovom pripojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvaľovania výstavby tohto plynovodu pozastavila. Komisia tvrdí, že projekt South Stream v súčasnej podobe odporuje antimonopolným pravidlám Európskej únie, pretože neponúka žiadny prístup tretím stranám.

Roissy však vyjadril presvedčenie, že Brusel nakoniec výstavbu plynovodu povolí. „Európa by sa sama strelila do nohy, keby výstavbe zabránila,“ vyhlásil. Šéf OMV už v júni upozornil, že Európa ruský plyn potrebuje. Dodal, že v budúcnosti ho bude potrebovať ešte viac, pretože európska ťažba klesá.

South Stream má privádzať ruský plyn do západnej Európy cez Čierne more a Balkán, a vyhnúť sa tak Ukrajine. Celkové náklady na tento projekt sa odhadujú na 40 miliárd dolárov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #South Stream #OMV