Moody's zlepšila Grécku rating, zostáva v špekulatívnom pásme

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka o dva stupne na známku Caa1.

02.08.2014 11:08
debata (1)

Výhľad je stabilný. Rating zadlženej juhoeurópskej krajiny však naďalej zostáva v špekulatívnom pás­me.

Agentúra Moody's v spri­evodnom oznámení uviedla, že fiškálna situácia krajiny sa výrazne zlepšila. Moody's očakáva, že pomer verejného dlhu Grécka voči hrubému domácemu produktu (HDP) sa začne na budúci rok znižovať.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky a mzdy a zvyšovala dane. To prehĺbilo hospodársky útlm a vyvolalo protesty obyvateľov.

Rating je základným vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Má totiž dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky.

U konkurenčnej ratingovej agentúry Fitch má Grécko teraz ratingovú známku B a u Standard & Poor's známku B mínus/B. Všetky ratingy sú vo špekulatívnom pásme. Odráža to vysokú úroveň zadlženosti Grécka, ktoré je zhruba vo výške 175 percent HDP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Moody's