Po Haagu potrestal Rusko za Jukos aj strassburgský súd

Rusko musí zaplatiť bývalým akcionárom ropnej spoločnosti Jukos za vyvlastnenie ich majetku odškodné vo výške 1,9 miliardy eur. Rozhodol o tom vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

31.07.2014 12:46
debata (23)

Ruské ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo verdikt za nespravodlivý a zaujatý. Súd sa v roku 2011 čiastočne vyslovil v prospech Ruska, keď rozhodol, že ruské úrady nechceli Jukos „zámerne zničiť“, súčasne však konštatoval, že Rusko porušilo právo na majetok a tri články konvencie o ľudských právach. Teraz rozhodol, že okrem vyššie spomínaného odškodného musí Moskva zaplatiť tiež 300 000 eur za súdne náklady a výdavky.

Podľa ruského ministerstva spravodlivosti je rozhodnutie súdu vo veci Jukos nespravodlivé a zaujaté. Rusko má teraz tri mesiace na to, aby sa odvolalo, uviedlo ministerstvo.

„Ministerstvo spravodlivosti nepovažuje tento verdikt ako príklad spravodlivého a nestranného prístupu pri posudzovaní právnych a skutkových okolností prípadu,“ citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra Interfax.

Rozhodnutie štrasburského súdu padlo len pár dní po tom, čo o odškodnení bývalých akcionárov Jukosu rozhodoval aj arbitrážny súd v holandskom Haagu. Ten konštatoval, že úradníci podriadení prezidentovi Vladimirovi Putinovi zmanipulovali právny systém s cieľom nechať firmu zbankrotovať. Rozhodol o odškodnom vo výške 50 miliárd dolárov pre päť bývalých akcionárov firmy.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jukos