Potravinári vlani dosiahli hrubý zisk 184 miliónov eur

Potravinárskemu priemyslu sa vlani podarilo podľa predbežných údajov dosiahnuť najlepší hospodársky výsledok za posledné tri roky, keď sa jeho zisk pred zdanením vyšplhal na 184,5 mil. eur.

30.07.2014 13:03
debata (1)

Oproti predchádzajúcemu roku je to o 110,2 mil. eur viac. Vyplýva zo správy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2013.

Výnosy potravinárstva medziročne poklesli o 116,8 mil. eur na 4,5 mld. eur, zároveň sa znížili i náklady zo 4,5 mld. eur v roku 2012 na vlaňajších 4,3 mld. eur.

Najviac sa darilo odvetviu ostatných potravinárskych výrobkov, ktoré skončilo minulý rok v pluse 39 mil. eur, nasledovala výroba piva a sladu s hospodárskym výsledkom 29 mil. eur a výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov s 24 mil. eurami. Kladné hospodárenie mal aj odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (15 mil. eur), odvetvie výroby tukov a cukru, ako aj sektor výroby nealkoholických nápojov (oba po 14 mil. €), pečiva a múčnych výrobkov (11 mil. eur), mliečnych výrobkov (7 mil. eur vína (6 mil. eur) a spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (5 mil. eur).

Ceny potravinárskych výrobcov sa v uplynulom roku oproti roku 2012 zvýšili v priemere o 1,7 percenta, a to najmä v dôsledku rastúcich cien výrobcov krmív pre zvieratá a výrobcov mliečnych produktov. Ceny stúpli aj u výrobcov nápojov, mäsových výrobkov a pečiva. Pokles bol zaznamenaný len u spracovateľov ovocia a zeleniny a výrobcov rastlinných a živočíšnych olejov a tukov.

Podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva Slováci počas minulého roka menej siahali po mlieku a mliečnych výrobkoch, múke, zemiakoch a strukovinách a tukoch. Naproti tomu spotrebovali medziročne viac mäsa, zeleniny, ovocia i rýb, ešte stále sa to však ukazuje ako nedostatočné. Kým napríklad v prípade mäsa obyvatelia konzumovali nadmerne bravčové mäso a hydinu. Naopak, spotreba nižšia, ako sú odporúčané výživové dávky, sa ukázala pri hovädzom mäse.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #potravinári