Česi zvažujú daň 'za ropnú bezpečnosť'

České ministerstvo priemyslu a obchodu zvažuje "daň za ropnú bezpečnosť", na financovanie údržby strategických zásob.

29.07.2014 08:52
Benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pohonné hmoty by zdraželi o 25 až 30 halierov, uviedla utorňajšia Mladá Fronta Dnes (MfD). Podľa denníka sa o dani píše v materiáli spracovanom ministerstvom, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní a v ktorom jeho autori riešia, ako ďalej so strategickými rezervami zaobchádzať.

MfD uvádza, že materiál pripravený ministerstvom ešte nie je definitívny, vláda o ňom zatiaľ nerokovala a pripomína, že vzhľadom na možný vplyv na ceny pohonných hmôt ide aj o politicky citlivú záležitosť. Ministerstvo chce ale podľa denníka zmeny presadiť tak, aby platili už od začiatku budúceho roka.

„Bol by zachovaný priamy dohľad štátu nad strategickými rezervami, ktoré tvoria významnú časť energetickej bezpečnosti krajiny,“ cituje MfD Filipa Matys z tlačového oddelenia ministerstva.

Vďaka novej dani by mal stáť vybrať okolo 1,4 miliardy korún, čo je suma, ktorú ČR vynakladá z rozpočtu na udržiavanie strategických zásob palív a ropných produktov. O zásoby sa stará Správa štátnych hmotných rezerv (SSHR). Jej šéf Pavel Švagr denníku povedal, že ak bude uvedený poplatok schválený, bude správa chcieť, aby sa automaticky stal jej príjmom.

Model, keď by sa stať všetkých strategických zásob v hodnote asi 35 miliárd korún zbavil a previedol ich na špecializovanú agentúru, podľa MfD ministerstvo priemyslu neodporúča.

SSHR je ústredný orgán štátnej správy pre hospodárske opatrenia v krízových situáciách a pre štátne hmotné rezervy. Hmotné rezervy sú viac než z polovice tvorené ropou a ropnými produktmi, ktorých množstvo je určené medzinárodnými záväzkami SR. V marci hovorca správy povedala, že SSHR má zásoby ropy a ropných produktov na 94 dní. Zo zákona to má byť 90 dní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa