Sudca v spore o argentínsky dlh nariadil "nepretržité rokovania"

Newyorský sudca Thomas Gries v utorok nariadil zástupcom argentínskej vlády a držiteľom pôvodných nereštrukturalizovaných argentínskych dlhopisov začať nepretržitá rokovania za účasti súdom menovaného prostredníka až do úplného vyriešenia sporu.

22.07.2014 21:40
debata

Argentína musí spor s veriteľmi, ktorí sa po jej štátnom bankrote v rokoch 2001 a 2002 odmietli zapojiť do reštrukturalizácie dlhu, vyriešiť do 30. júla. V opačnom prípade krajine hrozí už druhý štátny bankrot za posledných 13 rokov.

Sudca Gries si v posledných dňoch vypočul návrhy oboch strán, ako uspokojiť jeho predvlaňajší verdikt, ktorý v minulých mesiacoch potvrdil americký najvyšší súd. Podľa jeho rozhodnutia musia Argentína vyplatiť žalujúcim vlastníkom pôvodných dlhopisov 1,33 miliardy dolárov (27,1 miliardy Sk) plus úroky predtým, než vyrovná splatnú čiastku vlastníkom reštrukturali­zovaných dlhopisov. Konečný termín tejto splátky je 30. júla.

Gries v utorok nariadil obom stranám, aby sa zišli s jeho povereným zástupcom Danielom Pollackom a rokovali cez neho „bez prerušenia, kým nedosiahnu riešenie“. Pollack podľa agentúry Reuters obe strany požiadal o schôdzku, ktorá sa mala konať v stredu dopoludnia v New Yorku.

Argentíne na konci júna vypršal riadny termín pre splátku reštrukturali­zovaných dlhopisov a teraz beží mesačný odklad. Sudca Gries túto úhradu v amerických bankách zablokoval, kým Argentína nezaplatí aj držiteľom nereštruktura­lizovaných dlhopisov.

Pre spor s veriteľmi nemá Argentína od bankrotu prístup na medzinárodné finančné trhy. Argentína sa v minulom desaťročí dohodla s majiteľmi zhruba 93 percent dlhopisov na reštrukturalizácii dlhu, v ktorej veritelia dostali za jeden dolár dlhu 25 až 29 centov. Malá časť veriteľov sa ale rozhodla požadovať súdnou cestou plnú hodnotu dlhopisov.

Argentína odmieta vyplatiť vlastníkmi nereštruktura­lizovaných dlhopisov v obave, že k niekoľkým žalujúcim fondom sa pripoja ďalší veritelia, ktorí tiež nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Celková nárokovaná suma by tak mohla podľa Buenos Aires dosiahnuť 15 miliárd dolárov, čo je viac ako polovica súčasných devízových rezerv Argentíny.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Argentína