Sankcie voči Rusku poškodzujú štvrtinu nemeckých exportérov

Sankcie, ktoré uvalili Spojené štáty a Európska únia na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine, poškodzujú zhruba štvrtinu nemeckých exportérov. Denníku Rheinische Post to povedal ekonóm Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Volker Treier.

21.07.2014 12:18
debata (13)

V obzvlášť problematické situácii sa podľa Treier nachádzajú nemecké podniky, ktoré obchodujú súčasne s Ruskom a Spojenými štátmi. Dôvodom sú odlišnosti medzi európskymi a americkými sankciami voči Rusku.

EÚ a Spojené štáty sa minulý týždeň rozhodli uvaliť zatiaľ najtvrdšie hospodárske sankcie proti Rusku. Okrem najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť a plynárenskej spoločnosti Novatek sa na americkom sankčnom zozname objavila aj tretia najväčšia ruská banka Gazprombank a štátom vlastnená banka Vnešekonombank (VEB) či osem ruských zbrojoviek, vrátane firmy Kalašnikov.

Najvyšší predstavitelia Británie, Francúzska a Nemecka sa navyše cez víkend zhodli na tom, že ministri zahraničných vecí Európskej únie by mali na svojom utorkovom zasadnutí v Bruseli vyhlásiť nové protiruské sankcie. Napätie medzi Ruskom a Západom zvýšil pád malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #zostrelené malajzijské lietadlo