Londýn vyzve na zákaz exportu zbraní z EÚ do Ruska

Veľká Británia vyzve Európsku úniu, aby aktívnejšie uplatňovala existujúce protiruské sankcie a zakázala vývoz vojenskej techniky z EÚ do Ruska.

21.07.2014 09:59
debata (19)

Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na nemenovaného predstaviteľa úradu britského premiéra Davida Camerona. Sankcie by mali podľa vlády v Londýne zasiahnuť celý ruský obranný sektor, ako aj firmy a jednotlivcov, ktorí podporujú ruskú vládu a separatistov na Ukrajine.

Veľká Británia, Nemecko a Francúzsko sa počas víkendu dohodli, že na utorňajšej schôdzke ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli podporia vystupňovanie sankcií voči Rusku. Dôvodom je zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa zrútilo vo štvrtok na východe Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami. Pri páde lietadla zahynulo všetkých 298 osôb na palube.

EÚ minulý týždeň v stredu schválila nové sankcie proti vybraným ruským spoločnostiam a Moskve zablokovala prístup k úverom z programov Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Európskej investičnej banky. Prísnejšie nové sankcie zamerané proti ruským firmám pôsobiacim v energetike, finančnom sektore a obrannom priemysle ohlásil v rovnakom čase aj Washington.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Rusko #sankcie #zostrelené malajzijské lietadlo