Zníži ťažba z bridlice ceny palív?

Ropa vyťažená z bridlíc by mohla už v najbližších rokoch čoraz viac pôsobiť na znižovanie cien palív. Všetko však závisí od toho, či vlastník svetovo najväčších zásob takéhoto čierneho zlata ešte viac rozšíri povolenie na export ropy do sveta.

21.07.2014 09:00
debata (8)

USA totiž nedávno vydali licenciu na export mierne upravenej ropy. Pritom už v súčasnosti aj vďaka bridlicovej rope znižujú hodnotu čierneho zlata, keďže ho ťažia z vlastných zásob a musia tak menej nakupovať na svetových trhoch. Aj keby však Spojené štáty americké úplne uvoľnili vývoz ropy do sveta, nespôsobilo by to pád cien palív o desiatky centov. Podľa analytika spoločnosti Trim Brokers Tomáša Plavca sú dôvodom relatívne vysoké náklady na ťažbu.

„Uhľovodíky je totiž potrebné pomocou vysokej teploty spracovať a až potom je možné ich vyťažiť vo forme ropy. Náklady na takto vyťažený barel sa pohybujú na úrovni asi sto dolárov,“ vyčísľuje Plavec.

zväčšiť
bridlicová ropa, graf

V ropných bridliciach ropa nie je v takom stave ako v klasických ropných vrtoch, teda v podobe čiernej hustej tekutiny. Bridlice totiž obsahujú materiál nazývaný kerogén, ktorý je v pevnom skupenstve. Na kvapalinu sa zmení až po zahriatí nad 450 stupňov, pričom v priestore vysokej teploty nesmie byť prítomný kyslík. V opačnom prípade by kerogén zhorel.

Proces prebieha tak, že ťažiarska spoločnosť do ropných bridlíc vyvŕta až kilometer dlhé vrty, ktoré zahrieva. Následne sa z bridlice uvoľňujú jednotlivé druhy uhľovodíkov, ktoré prúdia na povrch. Keďže časť z takto vyťažených látok je v plynnom skupenstve a obsahujú aj vodu či zemný plyn, musia prejsť kondenzátorom. Tam prebehne jednak skvapalnenie plynov, a takisto oddelenie jednotlivých druhov látok.

Okrem ropných bridlíc existujú aj ďalšie druhy nekonvenčnej ropy. Tá sa môže nachádzať ešte v ropných pieskoch. Ťažba týchto pieskov je však veľmi náročná na množstvo vody, keďže piesky je potrebné premývať, aby sa oddelili od uhľovodíkov.

Jednotlivé zložky potrebné na výrobu palív pre autá je tiež možné získať aj z uhlia či zo zemného plynu. Tieto metódy sa však v praxi využívajú v menšej miere, keďže sú relatívne drahé. Veľkú zásobu ropy v bridliciach má okrem USA aj Čína, Ruská federácia, Brazília či Mexiko, čiže celosvetovo najväčší spotrebitelia ropy.

Spojené štáty už v súčasnosti vo veľkom využívajú bridlicový plyn. Vďaka masívnemu spusteniu ťažby Američanom razantne klesli ceny zemného plynu a neskôr sa znížili aj ceny v Európe.

Stopnutie veľkej časti importu zemného plynu do USA totiž už pred rokmi spôsobilo prebytok paliva na medzinárodných trhoch. Ceny by ešte viac klesli, keby Washington povolil export väčšej časti plynu. Tomuto kroku zatiaľ americká administratíva nie je naklonená, pretože by mohol spôsobiť zvýšenie ceny plynu pre odberateľov v Amerike.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #bridlicový plyn