Benzín zlacnel napriek konfliktom

Zostrelenie civilného lietadla nad východnou Ukrajinou zatiaľ nevyvoláva obavy obchodníkov na svetových trhoch z vypuknutia veľkého konfliktu.

20.07.2014 18:00
debata (5)

Po leteckej katastrofe totiž cena ropy razantne nestúpla. Zostrelenie lietadla síce hodnotu čierneho zlata zvýšilo zhruba o euro, ešte počas piatka však cena klesla na pôvodné hodnoty.

Prognózy o pokračovaní zlacňovania sú preto stále aktuálne. Pritom ceny benzínu už v piatok išli podľa portálu www.pravda.sk/tankujem dole o 1,5 centa a priemerná cena benzínu Natural 95 sa tak znížila takmer na 1,48 eura za liter.

Ide nielen o dôsledok toho, že trhy vyhodnotili doterajšie sankcie voči Rusku za anexiu Krymu a postoj k bojom na Ukrajine ako relatívne mierne. Ako zvládnuteľné sú zatiaľ trhmi vnímané aj ďalšie aktuálne konflikty v krajinách dôležitých pre zásobovanie ropou, ako sú Irán, Irak či Sýria.

zväčšiť
ropa Brent, vývoj cien, graf

Aktuálnemu zlacňovaniu pomáha aj relatívne silný kurz eura voči americkému doláru. Ceny na slovenských pumpách išli v piatok dole zatiaľ pri benzíne. Nie je vylúčené, že zlacňovanie bude ešte pokračovať.

„Očakávame zlacnenie o niekoľko centov v dôsledku pretrvávajúcej vysokej ponuky ropy na svetových trhoch,“ predpovedá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Situácia by sa podľa analytikov dramaticky zmenila, keby sa EÚ odhodlala uvaliť embargo na dovoz všetkých tovarov z Ruska.

„Pri obmedzení dovozov ruských energií do EÚ by prakticky okamžite nasledoval rast ceny ropy až o desiatky dolárov,“ spresňuje Tomčiak.

Rusko zaisťuje približne 11 percent globálnej ponuky ropy. Tomáš Plavec zo spoločnosti Trim Broker však neočakáva, že by EÚ išla do rizika takého ekonomického oslabovania Ruska, ktoré by vážnejšie pocítili iné krajiny. „Európa je totiž do veľkej miery závislá na dovoze z Ruska a okamžite by sa uvrhla do hlbokého prepadu hospodárstva,“ zdôvodňuje Plavec.

Posledný optimistickejší pohľad trhov na vývoj konfliktov vo svete sa prejavil znížením hodnoty barelu (159 litrov) ropy Brent z viac ako 83 eur na konci júna až na piatkových zhruba 78 eur.

Ak by sa riziká konfliktov ešte viac znížili, ceny ropy by mohli ísť ešte viac dole. Mohol by sa totiž zopakovať scenár ako pri kríze spôsobenej iránskym jadrovým programom, keď reálne hrozilo vypuknutie veľkého konfliktu. Napríklad Čína totiž embargo medzinárodného spoločenstva voči Iránu nerešpektovala, začala nakupovať obrovské množstvá čierneho zlata z Iránu so zľavou a v ostatných krajinách preto ropa zlacnela.

„V súčasnosti totiž nehrozí vypuknutie žiadneho vážneho konfliktu, ktorý by spôsobil výpadky dodávok, a tak sa obchodníci nemajú čoho obávať,“ zdôvodňuje Tomčiak.

Ešte pred aktuálne prebiehajúcim zlacnením palív tankovali Slováci najdrahší benzín v regióne. Podľa oficiálnych údajov Európskej komisie v porovnaní s najlacnejším Poľskom boli ceny jedného litra benzínu na Slovensku vyššie o 19 centov.

Nafta v strednej Európe bola najdrahšia v Maďarsku, Slovensko obsadilo druhú priečku. Najpriaznivejšie ceny boli opäť v Poľsku, kde mohli Slováci ušetriť pri natankovaní plnej nádrže zhruba 2,8 eura.

V cenách bez zohľadnenia daní je na tom Slovensko v regióne priaznivejšie. Kto sa chystá na dovolenku do Chorvátska autom poháňaným naftou, mal by ísť cez Rakúsko a na niektorej z mestských púmp pri hraniciach so Slovinskom natankovať plnú nádrž. Nafta sa totiž v Rakúsku predáva priemerne za 1,30 eura, čo je najmenej spomedzi okolitých krajín.

Vlastníci benzínových vozidiel môžu využiť Rakúsko i Maďarsko, kde sú ceny benzínu zhruba na úrovni 1,38 eura. V Chorvátsku i v Slovinsku sú ceny vyššie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #zostrelené malajzijské lietadlo