Pád lietadla na Ukrajine zamával európskymi akciovými trhmi

Európske akciové trhy vo štvrtok výrazne oslabili pre pád malajzijského lietadla na východe Ukrajiny a novým sankciám západných krajín voči Rusku. Dole zamierili napríklad ceny akcií niektorých významných leteckých spoločností.

17.07.2014 20:45
debata (29)

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 klesol o jedno percento na 1363,19 bodu. Cena akcií francúzsko-holandskej leteckej spoločnosti Air France-KLM sa prepadla o 1,5 percenta, akcie nemeckého konkurenta Lufthansa vykázali pokles o 2,4 percenta, napísala agentúra Reuters.

Malajzijské lietadlo s približne tromi stovkami ľudí na palube sa vo štvrtok zrútilo na Ukrajine blízko hraníc s Ruskom. Kyjev a povstalci sa vzájomne obviňujú, že stroj zostrelila druhá strana. Lietadlo sa vraj zrútilo v blízkosti Donecka, kde sa odohrávajú boje medzi ukrajinskou armádou a separatistami (viac v článku Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo….

„Ak bol skutočne zostrelený, mohlo by dôjsť k veľkému výpredaju akcií,“ upozornil obchodník Darren Courtney-Cook zo spoločnosti Central Markets Investment Management.

Európska únia a Spojené štáty sa v stredu rozhodli uvaliť zatiaľ najtvrdšie hospodárske sankcie proti Rusku pre jeho postup voči Ukrajine. To investorom pripomenulo, že ukrajinská kríza by mohla poškodiť svetové finančné trhy a podkopať oživenie svetovej ekonomiky.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #burza #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo