Ceny obilia klesajú, na ťahu je obchod

Vo svete aj na Slovensku sa črtá veľmi dobrá úroda. Svedčia o tom aktuálne ceny pšenice, ktoré klesajú na rekordne nízke úrovne.

17.07.2014 09:00
žatva, obilie, pole, poľnohospodárstvo Foto: ,
Zatiaľ si nikto netrúfa predpovedať, koľko budú stáť základné potraviny na jeseň. Žatva sa začala pred mesiacom.
debata (2)

Koľko však budú stáť základné potraviny na jeseň, na to si nik netrúfa s istotou odpovedať. Pánom trhu nie sú farmári, ale obchodníci s obilím. Európske aj americké burzy ovplyvnili ceny aj na Slovensku.

Slovenská úroda obilia, ktoré sa zberá z výmery vyše pol milióna hektárov, je zlomkom z celosvetovej produkcie. Výsledkom sú nízke žatevné ceny – obchodníci ponúkajú pestovateľom už len 140 až 150 eur za tonu potravinárskej pšenice, kým pred rokom to bolo o 30 eur viac. Bude na jeseň primerane tomuto poklesu lacnejší chlieb?

„Ešte som nezaznamenal priamu úmeru medzi cenou pšenice a cenou rožkov či obilia,“ povedal v utorok po stretnutí s poľnohospodármi zo stredného Slovenska v Hontianskych Tesároch minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Naznačil tým, že situácia v praxi je komplikovanejšia, ako na prvý pohľad vyzerá. Dodal, že presnejšie sa bude dať hovoriť o cenách potravín, až keď bude celá úroda obilia pod strechou.

Farmári na nízku cenovú ponuku už zareagovali. Tí, ktorí majú dostatočne veľké sýpky, sa s predajom neponáhľajú. Na poliach sa totiž rýchlo mení situácia. Hoci sa žatva začala pred mesiacom, pokročila len minimálne, pretože ju stále prerušujú búrky. A tak je doteraz repka olejná pozberaná len z 35 percent plôch a pšenica iba z 10 percent výmery. Konštatoval to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. Dažde znižujú obsah lepku v pšenici, čo znamená, že nie každému sa podarí dopestovať potravinárske obilie.

Keďže sa pozberá viac obilia, Slovensko by nemalo mať núdzu o potravinárske obilie. Do hry navyše vstupuje nevyspytateľný ukrajinský faktor. Po tom, čo Brusel povolil Ukrajine bezcolný vývoz obilia do štátov Európskej únie, sa môže na Slovensku objaviť pšenica od východného suseda. Minister Jahnátek síce ubezpečil poľnohospodárov, že na východnej hranici bude fungovať prísna fytosanitárna (rastlino–lekárska) kontrola dovážaného obilia, ale nie je vylúčené, že ukrajinská pšenica na Slovensko pohodlne prejde cez maďarskú alebo poľskú hranicu. Reálne teda vznikajú podmienky na to, aby aj pod tlakom ukrajinského obilia klesli ceny slovenskej pšenice.

„Keď zlacnie obilie, malo by sa to prejaviť v celom potravinárskom reťazci,“ celkom jednoznačne to pripustil aj prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. Upozornil však, že na ťahu sú pred obchodom jeho dodávatelia, teda potravinári. Pripomenul tiež, že stále sa pečie chlieb zo starých zásob, ktoré boli nakúpené za staré – vyššie ceny.

„Ak naši dodávatelia znížia k prvému septembru ceny povedzme o 5 až 10 percent, potom môže urobiť obdobný krok aj obchod,“ povedal Konštiak. Upozornil však, že aj medzi obchodnými sieťami vládne konkurencia a pri niektorých produktoch, ako je napríklad polotučné mlieko či rožky, ktoré sa na pulte ponúkajú na úrovni dodávateľských cien, sa možnosti zlacňovania prakticky už vyčerpali.

Podľa poľnohospodárov však obchod reaguje pružne na cenový vývoj len pri zdražovaní poľnohospodárskych surovín, naopak, pri poklese ich cien znižuje pultové ceny s oneskorením. Všíma si to hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. V júni síce došlo medziročne k poklesu cien potravín o 1,7 percenta, ale za prvých päť mesiacov farmárom klesli ceny rastlinných výrobkov o 20 percent a spolu so živočíšnymi o 9 percent.

„Sú to poľnohospodári, ktorí v konečnom dôsledku najviac tratia, pričom ani spotrebitelia necítia patričný efekt z poklesu cien,“ povedal Nemec.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žatva #obilie