Banky Doprastavu navýšili úvery

Stavebná spoločnosť Doprastav, a.s., ktorá pokračuje v reštrukturalizácii, sa na základe nezávislého auditu dohodla s bankami na navýšení úverového rámca. Dohoda s bankami podľa Doprastavu zaručuje finančnú stabilitu pre spoločnosť, jej dodávateľov a zamestnancov.

16.07.2014 17:43
Doprastav, NTC Foto: ,
Veritelia Doprastavu sa v pondelok prvýkrát zišli v bratislavskom Národnom tenisovom centre.
debata (2)

„Cieľom Doprastavu je ukončiť reštrukturalizáciu v tomto roku a rok skončiť s kladným hospodárskym výsledkom,“ informoval v stredu hovorca Doprastavu Michal Krajčír. Spoločnosť ukončila svoje aktivity v Poľsku, ktoré boli hlavnou príčinou reštrukturalizácie. Všetky doterajšie ako aj budúce kroky spoločnosti v procese reštrukturalizácie budú podľa hovorcu v zmysle platnej legislatívy.

V Bratislave sa uskutočnila v pondelok 14. júla schôdza za účasti 183 veriteľov Doprastavu, ktorí si zvolili veriteľský výbor. „Doprastav od začiatku reštrukturalizácie plní všetky svoje záväzky a od tohto momentu svojim obchodným partnerom vyplatil viac ako 16 miliónov eur,“ uviedol Krajčír. Firma tvrdí, že nemá žiadne podlžnosti voči svojim 1 220 zamestnancom, ani Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam a daňovému úradu. Doprastav neuviedol, aké má záväzky voči svojim veriteľom a koľko im dokáže uhradiť. Neprezradil ani to, či už pripravil reštrukturalizačný plán a na čom je založený.

Doprastav nedávno v rámci združení získal dve nové zákazky v Maďarsku, neuviedol však, o aké projekty a v akej hodnote ide. Spoločnosť na Slovensku aktuálne stavia spolu s firmou Strabag, s.r.o. diaľnicu D1 Fričovce – Svinia v dĺžke 11,2 kilometra za zmluvnú cenu 114,59 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zároveň je súčasťou ďalších troch združení na výstavbu D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka (11,3 km, 427,201 mil. eur bez dane), D3 Svrčinovec – Skalité (12,3 km, 329,88 mil. eur) a R2 Pstruša – Kriváň (10,4 km, 177,96 mil. eur). Zmluvné ceny týchto štyroch stavieb s účasťou Doprastavu tak dosahujú spolu 1,050 mld. eur.

Okresný súd Bratislava I začal konanie o reštruktura­lizácii Doprastavu na jeho návrh rozhodnutím zo 4. apríla. Reštrukturalizáciu spoločnosti povolil 29. apríla. Spoločnosť HASTRA, s.r.o. navrhla vyhlásiť konkurz na majetok Doprastavu, ale súd to zamietol 9. mája. Schôdzu veriteľov Doprastavu zvolal reštrukturalizačný správca, firma Bankruptcy & Recovery Service, k.s. Na schôdzi si zvolili veriteľský výbor.

Denník Pravda informoval, že veritelia žiadajú od Doprastavu zaplatenie 458 mil. eur. Správca reštrukturalizácie na schôdzi veriteľov uznal voči ním zatiaľ dlh vo výške asi 190 mil. eur. O zvyšných zhruba 270 mil. eur dlhov má rozhodnúť súd. Banky majú voči spoločnosti pohľadávky za 250 mil. eur. Z uznaných pohľadávok by mal podľa novín Doprastav zaplatiť len zhruba tretinu. Dodávateľské firmy tak môžu prísť o desiatky miliónov eur, čo pocítia samotné spoločnosti, ako aj ich zamestnanci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Doprastav